Doel van het RUP
De bedoeling van het RUP is een nieuwe bestemming te geven aan de terreinen van de vroegere militaire schietstand aan de Oude Kortrijkstraat te Assebroek. Zo wordt nagedacht over een kwalitatieve nabestemming voor de site. Het RUP bepaalt algemene principes waarbinnen een concreet project in de toekomst kan uitgewerkt worden.
Situering en historiek
Naar aanleiding van de verkoop van de voormalige schietstand besliste het stadsbestuur reeds in 2009 om de aankoop door de sociale huisvestingsmaatschappijen (Brugse Maatschappij voor Huisvesting en Vivendo) als beleidsoptie sociaal wonen te ondersteunen. Ook werd ook beslist om een buurtpark te voorzien (in een zone aangekocht door de stad) en een woonproject (in een zone aangekocht door de beide huisvestingsmaatschappijen). “Om in de toekomst verdere ontwikkelingen mogelijk te maken was de opmaak van dit ruimtelijk uitvoeringsplan noodzakelijk,” verduidelijkt schepen Franky Demon (CD&V).
Toelichting
Bij de opmaak van dit ruimtelijk uitvoeringsplan worden volgende aandachtspunten vooropgesteld. De ontwikkelingsmogelijkheden met woonondersteunende voorzieningen, compacte bouwvormen en een vermenging van woontypes werden onderzocht. Ook de verschillende functies die het buurtpark kan vervullen (ontspanning, natuur, waterberging,…) worden bekeken. Daarnaast is het de bedoeling om de randvoorwaarden voor een duurzame en ruimtelijk kwalitatieve invulling van de bestemmingen vast te leggen, met de bedoeling een voorbeeldproject te ontwikkelen. Ook de ontsluiting voor het gemotoriseerd verkeer naar de Baron Ruzettelaan ten zuiden van het terrein en een fiets- en voetpadennet doorheen de nieuwe ontwikkeling is grondig bestudeerd. “Met de herbestemming van ‘Den Tir’ zetten we verder in op verdichting via herbestemming van verlaten bedrijfspanden. Daarnaast scheppen we ook de mogelijkheden voor de realisatie van voldoende betaalbare woningen voor diverse doelgroepen in een aangename en kwaliteitsvolle woonomgeving,” besluit Demon.
Procedure
Na de definitieve vaststelling van het RUP door de gemeenteraad wordt het RUP nu overgemaakt aan de Deputatie voor goedkeuring. “Het woonproject ‘Den Tir’ heb ik ingediend voor het begeleidingstraject ‘omgeving op mensenmaat’, waarvan de provincie coördinator is, vertelt schepen Franky Demon. De provincie wil daarmee een lans breken voor ruimtelijke projecten met een sociale meerwaarde of projecten die bijdragen tot 'menselijke' buurten en een omgeving op 'mensenmaat'. De stelling is dat hiervoor meer en beter moet samengewerkt worden tussen stedenbouwkundige en sociale professionals en moet vertrokken worden vanuit de behoeften van de gebruikers. Demon: “We werden door de provincie ook effectief geselecteerd. Als geselecteerd project zullen we 3 maanden begeleid worden door een team van de KU Leuven. Dit is alvast een opportuniteit om praktijkgericht in te zetten op ruimtelijke projecten 'in samenspraak', zoals voorop gesteld in het beleidsprogramma. Want projecten in samenspraak vergen een specifieke aanpak en dialoog tussen ruimtelijke planners, gebruikers, woon- en sociale actoren, . . De begeleiding beoogt een aanzet tot duurzame dialoog.
Download of bekijk hier het volledige RUP-ontwerp
toelichtende-nota-rup-den-tir.pdf |