Renovatie
De renovatie van de Dammesteenweg omvat het deel tussen Dammebrug en de Pompestraat. Dat is een traject van 1,2 kilometer met een snelheidsregime dat afneemt van 70 naar 30 kilometer per uur hoe meer het verkeer het centrum nadert. In het deel tussen de Pompestraat en de Romboutswervedijk zal los van de rijbaan een fietspad van 2,5 meter breedte worden aangelegd. In het deel dichter bij het centrum komen er fietssuggestiestroken. Vanaf de stadswal wordt de rijweg in kasseien aangelegd met uitzondering van een fietscomfortstrook van 60 centimeter aan beide zijden van de rijweg. Er komt daar ook een wandelpad om het natuurreservaat beter te ontsluiten.
Toegangsweg
“De Dammesteenweg is een belangrijke toegangsweg van het historisch centrum voor zowel auto- als fietsverkeer”, zegt burgemeester Joachim Coens. “De bestaande weginfrastructuur is niet meer aangepast aan het gebruik. Het aantal fietsers is exponentieel gestegen. De vraag naar een vrijliggend fietspad was dan ook terecht. We maken van de gelegenheid gebruik om de zones die beschermd zijn als landschap of stadsgezicht op te waarderen. De reconstructie van de middenwal van de stadswallen zal niet alleen het historisch uitzicht van de stad verder doen herleven maar zal ook een snelheidsremmend effect teweeg brengen.”
Centrum
Het kruispunt Dammesteenweg, Damse Vaart-West en Dammebrug (Kerkstraat) wordt ook heringericht. De rijweg van de Damse Vaart-West wordt ter hoogte van de brug versmald om een mooi pleintje te creëren. Op het pleintje komt een zitbank met uitzicht op de Damse Vaart en de voorbijrijdende fietsen. De fietsers krijgen voorrang op het kruispunt. “Voor de aanleg van de Damse Vaart bevond zich ter hoogte van Dammebrug een marktplein”, zegt burgemeester Joachim Coens. “We zullen voorstellen om het plein dat we zullen aanleggen daarom opnieuw de naam Korenmarkt te geven.”
Subsidiëring
Omdat een deel van de uitvoering zich bevindt binnen het beschermd landschap Sint-Christoffelhoeve en haar omgeving en het beschermde stadsgezicht Damme Centrum wordt aanspraak gemaakt op subsidiëring. Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft premies ter waarde van 94 295,32 euro toegezegd. Het aandeel van Stad Damme wordt op 587 141,90 euro geraamd, dat van de Vlaamse Landmaatschappij op 173 893,36 euro en dat van de provincie West-Vlaanderen 59 895,30 euro. De werken zouden in 2019 van start gaan.
Meer info: damme.be
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving - Foto © Westtoer.be