Solidariteit = werkwoord
“Veel is een kwestie van politieke wil en visie bij mannen en vrouwen die de intelligentie en de moed hebben om van solidariteit een werk-woord te maken”, stelde Ulens. Iemand die dit wel uitdroeg was Van Acker dus. “Hij stond bekend als een onvermoeibare propagandist en politiek activist en ging van dorp tot dorp om zijn socialistische boodschap uit te dragen en te verspreiden. Een socialistische autodidact en self-made man. Voor hem moest de economie ten dienste staan van de mens. Niet omgekeerd. Miranda Ulens: “De economie moest het sociale garanderen en moest zorgen voor een verbetering van de levensstandaard van de werkende klasse. Deze rode draad was zijn leven lang een belangrijk onderdeel van Van Ackers rode basisfilosofie.”
Onder druk
Momenteel wordt onze sociale zekerheid langs alle kanten aangevallen, maakte Miranda Ulens zich boos. “Ze wordt maar al te vaak beschouwd als een besparingsvaatje, een kostenpostje, waar menig rechtse regering onuitputtelijk uit wil tappen. Om ofwel een begroting op orde te brengen, of extra middelen vrij te maken. En dit telkens uit pure ideologische overwegingen. De voorbije 5 jaar zagen we de jacht op de werklozen, op de gepensioneerden en op de langdurig zieken. Dit moet ophouden. Stop. Het was een bewuste strategie van de vorige federale regering-Michel om onze sociale zekerheid ‘uit te roken’, de financiering ervan onzeker te maken. Het kan heus wel anders. Daarom schoven we onlangs 10 pistes naar voor voor een betere en meer structurele financiering. Die aanvallen zijn zeer problematisch. Ook Miranda Ulens denkt er het hare van: “Ik vraag me soms af wat Achiel Van Acker ervan zou denken als hij dit genre politici bezig ziet? Immers, Achiel, hij stond voor “ de waarheid getrouw zijn, de tegenstander eerbiedigen, de dweperij uitsluiten”.
Achiel Van Acker
Van Acker werd geboren op 8 april 1898 in een gezin van twaalf kinderen. Reeds van zijn zesde jaar moest hij vader helpen bij het mandenvlechten. Omdat hij de school op 10-jarige leeftijd moest verlaten, volgde hij avondles en wordt hij beschouwd als een "selfmade man". Het belette niet dat hij doctor honoris causa werd van de Universiteit van Rijsel. Oorspronkelijk was hij een voorstander van de christendemocratische beweging, geleid door priester Florimond Fonteyne. Door zijn leeswoede kwam hij in contact met de socialistische beweging. Als jong parlementslid had Van Acker reeds interesse voor de problematiek van de sociale zekerheid. Hij diende verschillende wetsvoorstellen en -ontwerpen met betrekking tot de werkloosheid in en drong herhaaldelijk aan op een vereenvoudiging en centralisatie van het stelsel van maatschappelijke zekerheid. Onder zijn ministerschap kwam er de belangrijke besluitwet betreffende de sociale zekerheid van 28 december 1944, vandaar dat hij als "vader van de sociale zekerheid" de geschiedenis ingaat. De vierde regering (1954-1958) realiseerde sociale thema's, waarbij hij profiteerde van een economische heropleving. De Schoolstrijd was een gevolg van nieuwe wetgeving door de regering.
Meer info: nl.wikipedia.org/wiki/Achiel_Van_Acker
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.