URB EGG-Café als ontmoetingsplek
Het URB EGG-café bevindt zich dit jaar op het plein voor de Koninklijke Stadsschouwburg Brugge. Het café is zo ook een gloedvol kaarsje op de taart van de Brugse Stadsschouwburg die dit jaar zijn 150ste verjaardag viert. In het URB EGG-café vinden, naast ongetwijfeld tal van spontane ontmoetingen, ook vier zondagse activiteiten plaats waar er tijd wordt gemaakt voor verdieping en dialoog. Nico Blontrock, schepen van cultuur: “Het concept van Pre-Triënnale Brugge is gekend: tussen de Triënnales door blijven we de belangstelling voor hedendaagse kunst aanwakkeren. Dat gebeurt alvast met de opvallende aanwezigheid van het URB EGG-café, een realisatie van het Brugse Architectuuratelier Dertien12”
Vier inspirerende ontmoetingen
Till-Holger Borchert - directeur Musea Brugge, curatorial team Triënnale Brugge: “We willen deze zomer graag een aantal thema’s levendig houden die vorig jaar tijdens “Triënnale Brugge 2018: Liquid City | Vloeibare Stad” naar boven kwamen drijven of als kernbegrippen deel uit maken van het Brugse beleidsprogramma. We gaan er mee aan de slag tijdens tweewekelijkse zondagse gesprekken in het URB EGG-café. We zullen het hebben over hedendaagse kunst en architectuur in de publieke ruimte in Brugge, over solidariteit en engagement in de kunst, over de betekenis van een gemeenschappelijk plek als House of Time en het thema stadsvernieuwing naar aanleiding van 150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg.”
Ontmoetingen met tastbare herinneringen
Bij elke ontmoeting - Kunst in de stad (14 juli 2019), Solidariteit (28 juli 2019), Gemeenplaatsen (11 augustus 2019) en Stadsvernieuwing (25 augustus 2019) - hoort een tastbare herinnering waarmee de bezoeker geïnspireerd kan nagenieten. De eerste ontmoeting hoort alvast de uitgave van een bijzondere kaart, het stadsplan 25/25 hedendaagse kunst en architectuur in Brugge.
De kaart van de hedendaagse kunst
Burgemeester Dirk De fauw: “Op die kaart staan 50 hedendaagse ingrepen in de publieke ruimte; groot of klein, door bekende of minder bekende namen, in de binnenstad of in de deelgemeenten, die een kleine insteek geven op het groter geheel in de stad. Er staan 25 kunstwerken en 25 architectuurprojecten op de kaart die naast de vele andere hedendaagse interventies een grote diversiteit aantonen om op eigen tempo te ontdekken. Bezoekers zullen verrast zijn, maar wellicht zal ook de meest fiere Bruggeling nog inspiratie kunnen opdoen. De ontmoetingen tijdens Pre-Triënnale Brugge 2019 genereren zo nieuwe ontmoetingen, tussen onze inwoners of bezoekers en een te weinig gekend aspect van ons patrimonium.” De hedendaagse ingrepen zijn met een pin aangeduid op het stadsplan, waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen architectuur en kunstwerken. Ze zijn niet opgedeeld naar typologie, stijl of periode. Ze bevinden zich op pleinen of straten, soms zijn het grootse bakens in het stedelijk weefsel, soms kunstwerken op privaat terrein, maar zichtbaar vanop de openbare weg. De tweetalige kaart (NL, EN) kan vanaf 14 juli 2019 gratis verkregen worden bij In&Uit en tijdens de vier gespreksmomenten in het URB EGG-café.
Meer info: triennalebrugge.be
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.