Trieënnale
In de voetsporen van de Triënnales uit de jaren ’60-’70 (van vorige eeuw), zet de Stad Brugge een gloednieuwe Triënnale op voor hedendaagse kunst en architectuur in de publieke ruimte van de historische binnenstad. Deze zal plaatsvinden van 20 mei tot 18 oktober 2015 en grijpt plaats in een periode gekenmerkt door snelgroeiende steden en onvoltooide megasteden die voortdurend in beweging zijn, evolueren en veranderen. Tegenover deze eindeloze dynamiek staat het tijdloze, onveranderlijke karakter eigen aan het oude Brugge. Schepen Franky Demon: “De Triënnale stelt de fictieve vraag: wat kunnen de gevolgen zijn voor het huidige Brugge indien de 5 miljoen toeristen hier plots blijven wonen ? Dan wordt Brugge eensklaps een snelgroeiende multiculturele megapolis, met alle mogelijkheden en uitdagingen die daarbij horen. Het zou onvermijdelijk leiden tot problemen met huisvesting, ecologie, mobiliteit en energie, maar tegelijkertijd een enorme dynamiek op gang brengen en de stad doen bruisen van culturele diversiteit en menselijk potentieel. Ook voor de ruimtelijke ordening in Brugge zou dit belangrijke gevolgen hebben. Met de tijdelijke vergunning voor dit platform, maken we alvast een mooie denkoefening.”
Drijvend ponton
Aan beide zijden van de Carmersbrug zal een drijvend platform worden aangelegd. Het ontwerp is van de hand van Atelier Bow-Wow uit Tokyo, en krijgt de naam “Canal Swimmer’s Club”. Het drijvende ponton, dat start aan de zijde van de Sint-Annarei, is deels overdekt, en functioneert als zwemplatform, verblijfsruimte, lounge, tribune voor kleine manifestaties e.d. Dit ponton wordt verlengd met een smalle uitloper onder de brug door en leunt terug aan de kade ter hoogte van de Potterierei. Deze zone is uitdrukkelijk bedoeld voor zwemmers en voorziet zelfs een klein kinderzwembad. Men blijft er buiten de vaarroute van de toeristenbootjes.
Doelstellingen
“Vanuit de visie dat het water nu quasi onbereikbaar is, en niet benut wordt door de Bruggeling, wil de ontwerper met dit project de interactie met het water van de reien stimuleren,” schetst burgemeester Renaat Landuyt (SP.a). De Hedendaagse Kunst en Architectuur Triënnale Brugge onderzoekt samen met internationaal gerenommeerde kunstenaars, architecten, wetenschappers, curatoren en publiek de aspecten van de globale verstedelijking, en brengt beide beelden samen in het unieke historische centrum, wat leidt tot boeiende artistieke ontmoetingen. Het drijvende kunstwerk is samengesteld uit verschillende pontons (ongeveer 420 m²). De opbouw zou gebeuren in het atelier aan de Gistfabriek, waarna de losse stukken over het water naar de eindbestemming verplaatst worden, vooraleer ze definitief gemonteerd worden.
Meer info: http://www.triennalebrugge.be/
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.