Voorwaarden
De Vlaamse regering heeft haar akkoord gegeven om dit proefproject op te starten. De lokale besturen kregen de toelating om 12 fulltime onthaalouders te laten instappen in het project. “De vereniging De Blauwe Lelie vult 8 van die plaatsen in. We mogen dus wel zeggen dat De Blauwe Lelie een belangrijke pioniersrol opneemt op dit vlak. De andere plaatsen worden ingevuld door diensten in Roeselare en Schoten”, vertelt OCMW-voorzitter De Fauw, die ook voorzitter van De Blauwe Lelie is.
Het werknemersstatuut zal een betere bescherming geven, maar tezelfdertijd wordt er meer gevraagd aan de onthaalouders en wordt hun ‘vrijheid’ ingeperkt. “De deelnemers aan het project moeten bereid zijn om gemiddeld minstens 4 kinderen op te nemen en 50 uur per week te werken. Wanneer er een plaats vrijkomt bij een onthaalouder, zal die door de dienst zo vlug mogelijk ingevuld worden. Dat is in tegenstelling met de andere onthaalouders, die zelf beslissen of ze de plaats al dan niet invullen”, zegt De Fauw.
Evaluatie proefproject
Twee jaar lang (in 2015 en 2016) werken de acht onthaalouders in een statuut van werknemer (bediende) in thuisarbeid. In deze periode zal worden geëvalueerd welke mogelijkheden, beperkingen, knelpunten en aandachtspunten dit statuut in de praktijk met zich meebrengt voor alle betrokkenen, in de specifieke context van een thuiswerkende kinderbegeleider. De evaluatie van het project zal gebeuren op basis van een vijftal criteria. “Onder andere de werkbaarheid, de impact, de algemene tevredenheid van de onthaalouders en de kostprijs komen aan bod. Op basis van deze evaluatie zal de Vlaamse Regering beslissen of een veralgemening van het werknemersstatuut aangewezen en mogelijk is, zo ja onder welke voorwaarden?”, vertelt de voorzitter.
Het project krijgt een subsidie van 270.000 euro per jaar met middelen uit het Vierde Vlaams Intersectoraal akkoord (VIA4) luik publieke sector (voor de lokale besturen) en een subsidie volgens de subsidieregels bij Kind en Gezin.
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.