
Taks shift
De taks shift maakt ruimte voor een nominale verlaging van de patronale bijdrage van 32,43% naar 25%. Hiermee lanceert de regering Michel de lang verhoopte lastenverlaging op arbeid. Ze blijft voorlopig echter onduidelijk over het al dan niet voortbestaan van de zogenaamde “structurele lastenverlaging”. Deze lastenverlaging bestaat uit een forfaitair gedeelte, een gedeelte voor de laagste lonen en een gedeelte voor de hoogste lonen. De regering Di Rupo besliste nog in het competitiviteitspact om het lageloongedeelte te versterken. Dit werd echter vooralsnog niet uitgevoerd.
Verhoging ipv verlaging
Zowel Unizo als Comeos waarschuwden reeds dat een bijkomende lastenverlaging voor lage lonen noodzakelijk blijft. Horeca Vlaanderen en HR-partner ADMB bevestigen dit nu voor de horecasector. ADMB berekende op een steekproef van 4800 voltijdse horecawerknemers dat de gemiddelde bijdragevoet nu reeds onder de 25% zit, namelijk 24,65%. Indien de federale regering een bijdragevoetvermindering naar 25% zou doorvoeren, maar zonder de begeleiding van een structurele lastenverlaging, vooral gericht op lage en middenlonen, dan zou dit voor de horeca de facto neerkomen op een lastenstijging in plaats van een lastendaling. Reken daarbij de accijnsverhoging op alcohol en de zogenaamde vettaks.
Witte kassa
In de horeca zou dit bovendien dubbel hard aankomen. Vanaf 1 januari 2016 moeten restaurants verplicht gebruik maken van een geregistreerde kassa zodat zwartwerk geband kan worden. In een recente studie becijferen de professoren Goos en Konings (KULeuven) dat, ondanks de maatregelen van het horecaplan, de invoering van de geregistreerde kassa nog steeds elf- tot dertienduizend jobs zal vernietigen. Om dit verlies te compenseren is volgens de studie een bijkomende verlaging nodig van gemiddeld drieëndertig procent van de lasten op arbeid. Uit een aparte case study blijkt dat dit gemiddelde zelfs nog relatief is. Zo zou een gastronomisch restaurant met zes personeelsleden door de invoering van de geregistreerde een loonlastenverhoging van zesenvijftig procent te slikken krijgen.
Hoogste lasten
“De federale regering moet snel klare wijn schenken over de bijkomende lastenverlaging voor lage en middenlonen”, zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. “Horeca is de meest arbeidsintensieve sector in het land met de hoogste lasten op arbeid ter wereld. De last op arbeid voor de vaste uren van de vaste werknemers moet naar beneden. Zo niet, dan zal het aantal faillissementen en stopzettingen enorm zijn. Een patronale bijdrage van 25% is niet de lastenverlaging die de sector nodig heeft. Er is een extra verlaging nodig voor lage en middenlonen.”
Absoluut noodzakelijk
Bij monde van Minister van Werk, Kris Peeters, bevestigde de regering reeds dat er middelen voor een verdere lastenverlaging zijn, maar hoe dit zal gebeuren is nog niet beslist. Deze cijfers tonen aan dat deze verdere lastenverlaging absoluut noodzakelijk is. Bovendien is ze voor de horeca erg dringend. “Vanaf 1 januari 2016 is de kassa verplicht. Ondanks de eerder genomen nuttige en noodzakelijke maatregelen, is het basisprobleem van de lasten op arbeid niet opgelost. Een verlaging van de loonlast is dus absolute noodzaak, en wel vóór 1 januari”, besluit Van Assche, “Voor 1 januari 2016 moet het ganse plaatje dus rond zijn, of enorm jobverlies in de horeca zal onvermijdelijk zijn.”
Meer info: http://www.horecavlaanderen.be/
Erik Clyncke Eigen berichtgeving.