3000 nieuwe palen
Het fietsnetwerk in de Leiestreek, de Westhoek, het Brugse Ommeland en aan de Kust wordt ruim 270 kilometer langer. Het geheel vormt vanaf volgend voorjaar een netwerk van 2.853 kilometer. Er komen 390 knooppunten bij waardoor het totaal komt op 1.030 stuks. Ook de bewegwijzering wordt integraal vernieuwd. Westtoer plaatst hiervoor 2.760 nieuwe palen. Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Vandaag plaatsen we de eerste van bijna 3.000 nieuwe palen en hangen we het eerste van de 17.000 bordjes. Het fietsnetwerk wordt het komende half jaar volledig ontmanteld en opnieuw opgebouwd. Het fietstoerisme is goed voor een jaarlijkse omzet van circa 27 miljoen euro. Maar de recreant is veranderd: er wordt meer gefietst in andere regio’s. De elektrische fiets kent een doorbraak. Recreanten en sportieve fietsers kiezen steeds meer voor lange en rechte fietswegen. De uitbreiding en de eigentijdse vernieuwing van de infrastructuur vormt een grote meerwaarde voor het hedendaags toerisme”.
Nieuwe fietsbruggen en –tunnels
De Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, de gemeenten, het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Natuur en Bos hebben de voorbije jaren intens geïnvesteerd in nieuwe verbindingen voor fietsers. Ook tal van nieuwe bruggen en tunnels zorgen voor een sterke opwaardering. Enkele voorbeelden zijn het fietspad en de brug over de Blankenbergse Vaart, de IJzerwegbrug over de Schelde in Avelgem, de Kallebrug over de IJzer in Beveren-aan-de-IJzer, de Maerebrug over het Kanaal Veurne-Duinkerke in Adinkerke, de fietstunnel onder de E40 naast het Groot Moerhof in Adinkerke en de spoortunnel in Heist. Enkele natuurgebieden en provinciedomeinen (het Preshoekbos in Kortrijk, de begraafplaats van Roeselare en het provinciedomein Raversyde) zijn nu ook voor fietsers toegankelijk gemaakt. De Provincie en de NV Waterwegen en Zeekanaal maakten werk van het vervolledigen van het groen-blauwe netwerk. Hierdoor worden nieuwe stukken ‘oude spoorlijn’ en jaagpad voor fietsers ontsloten. Het fietsnetwerk met knooppunten loodst fietsers tevens naar diverse herdenkingsites over de Eerste Wereldoorlog zoals Polygon Wood Cemetery in Zonnebeke en Flanders Field Cemetery in Waregem.
Fietsstartpunten
Wie langere afstanden fietst, kan terecht langs oude spoorlijnen en kanalen. Hier zijn 90 extra doelenwegwijzers voorzien. In overleg met alle gemeentebesturen heeft Westtoer 75 fietsstartpunten geselecteerd. Op deze locaties kan de auto geparkeerd worden. Deze plaatsen wordt voorzien van viertalige infoborden en omvatten optioneel ook picknickgelegenheid, een café-restaurant of een infopunt met kaartverkoop.
Naar regio’s in de buurt
Het Fietsnetwerk 2.0 in West-Vlaanderen wordt beter verbonden met de aangrenzende regio’s. Er komen twee nieuwe links met Oost-Vlaanderen en één extra link met Zeeland. Op twaalf punten maken we een aansluiting met het nieuwe fietsnetwerk van Wallonie Picarde. Met Frankrijk, waar op dit moment nog geen knooppuntennetwerk is gerealiseerd, worden 18 verbindingen voorzien.
Meer info: http://www.westtoer.be/nieuwfietsnetwerk
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.