Kennisgeving de eerste stap
Alle mogelijke effecten op de leefomgeving moeten correct in kaart gebracht worden, daarom begint men niet zomaar aan een milieueffectenrapportage. De eerste stap is het opstellen van een kennisgevingsnota. Daarin wordt aangegeven hoe het onderzoek naar de milieueffecten zal uitgevoerd worden. Voor Stadsvaart liggen er twee kennisgevingsnota’s klaar:
- Voor de vernieuwing van de Steenbruggebrug en het rechttrekken van de bocht, net ten noorden van de brug, wordt er meteen een project-MER opgemaakt. Voor dit projectonderdeel zijn de alternatieven immers al concreet genoeg en bovendien liggen ze allemaal in de nabije omgeving van de huidige brug.
- Voor de overige aanpassingen aan de doortocht en ook voor de vernieuwing van de Dampoortsluis wordt er eerst nog een plan-MER opgemaakt omdat dit projectonderdeel nog niet concreet genoeg is, zo zijn er bijvoorbeeld voor de ligging van de nieuwe Dampoortsluis nog heel wat mogelijkheden. In een plan-MER worden de verschillende alternatieven afgewogen.
Op de inhoud van de kennisgevingsnota’s kan iedereen gedurende 30 dagen (tussen 21 september 2015 en 20 oktober 2015) reageren. In een volgende stap zal de dienst MER van de Vlaamse overheid alle opmerkingen van burgers en administraties verwerken tot richtlijnen die moeten gevolgd worden om het definitieve MER op te stellen.
Infomarkt op 28 september 2015
Op maandag 28 september 2015 organiseren de projectpartners tussen 16u en 20.30u een infomarkt in het Parochiaal Centrum van Steenbrugge (Baron Ruzettelaan 296, 8310 Brugge). Iedereen kan er de documenten en plannen inkijken, de milieueffectenrapportage wordt er toegelicht en deskundigen staan er klaar om alle vragen te beantwoorden.
Meer info: http://stadsvaart.be/ of http://www.lne.be/themas/milieueffectrapportage
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.