Inmiddels 5.000 besmettingen
Begin 2014 brak een ebola-epidemie uit in Guinee. Die bereikte al snel andere West-Afrikaanse landen. Begin september telde de Wereldgezondheidsorganisatie bijna 5.000 besmettingen. Meer dan 2.400 mensen overleden inmiddels aan de ziekte. De meeste patiënten overlijden, maar wie vanaf de allereerste symptomen verzorging krijgt, kan overleven. Tot nu toe is er echter nog geen vaccin of behandeling. De verzorging is vaak louter ondersteunend en palliatief. Als gevolg van de ebola-epidemie dreigt ook het volledige systeem van gezondheidszorg in te storten. In Liberia en Sierra Leone zijn veel ziekenhuizen leeg of gesloten. Daardoor dreigen ziektes als malaria, diarree en complicaties bij zwangerschappen en bevallingen nog meer dodelijke slachtoffers te maken.
Steun in het verleden
In het verleden steunde het provinciebestuur reeds de vluchtelingen van het conflict in Syrië, de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen, de Tsunami in Indonesië, Sri Lanka en India, de aardbeving in El Salvador, de orkaan Mitch in Centraal-Amerika, de aardbeving in Haïti en de cycloon Sidr in Bangladesh.
Ebolacentrum in Monrovia (Liberia)
Het ebolacentrum werd vorige maand gebouwd toen het aantal gevallen in Monrovia snel begon te stijgen. De eerste acties van Artsen Zonder Grenzen bestaan erin de patiënten en verdachte gevallen af te zonderen om zo de besmettingsketen te doorbreken, informatie aan de bevolking te verstrekken en gezondheidsmedewerkers op te leiden.
Preventieve acties – project Memisa
Het accent van hun werking ligt vooral op het verbeteren van hygiëne en het verstrekken van nodige middelen hiervoor. Ook sensibilisatie over de symptomen via radio en telefoon is een belangrijk onderdeel van hun werking.
Andere hulp
Ook hulp aan projecten in het Zuiden en ondersteuning organisaties in West-Vlaanderen. Daarnaast biedt de Provincie in 2014 steun aan zo’n 160 projecten in het Zuiden met een duidelijke link met West-Vlaanderen. In totaal wordt hiervoor bijna dan 1.500.000 euro uitgetrokken. Dit komt overeen met 0,95 % van de begroting. Tegen 2015 wil de Provincie dit aandeel optrekken tot 1 %. De Provincie ondersteunt ook allerhande organisaties die in West-Vlaanderen actief ‘mondiale vorming’ promoten. In het documentatiecentrum van het Provinciaal Noord-Zuid Centrum (Hugo Verrieststraat 22, Roeselare) kunnen scholen, groepen en individuen bovendien terecht voor informatie over Noord-Zuid-werking en wereldburgerschapsthema’s.
Meer info: http://www.msf-azg.be/nl of http://memisa.be/
Erik Clyncke Eigen berichtgeving.