Màrmelade: smaakvol cultureel beleg
De vzw Màrmelade presenteert, in een wereld van overvloed en massacommunicatie, kwalitatieve kunst in het landelijke Beernem. Via kleinschalige projecten wil Màrmelade culturele prikkels uitsturen, naar Beernemnaars, maar ook naar een breed publiek. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te beroeren, worden de drempels zo laag mogelijk gehouden. Het nieuwste culturele initiatief Ooghoek scoort op dat vlak uitstekend: de dreef is openbaar domein in open lucht en dus voor iedereen toegankelijk. En de toegang tot het poëzieproject is gratis.
Ooghoek: poëzie als zintuiglijke ervaring
Ooghoek is, eerder dan louter een literatuurproject van twee jonge culturele wolvinnen, een installatie om te beleven. De gedichten kijken, net als de bomen, uit over het dorp. Ze doen dat vanuit hun kijkkastjes, van verschillende grootte, elk speciaal ontworpen voor het project en bevestigd aan de bomen. De lezer is wandelaar, kijker en toehoorder. Want elk kastje is uniek en nu eens lees je zelf een gedicht, dan weer hoor je het of komt het op nog een andere manier naar je toe. De zuurstof en de schaduw van het loof begeleiden je op je ontdekking van dreef en omgeving.
Er waren eens twee dichters, een dreef en een dorp
Aan het einde van de Kooldreef wordt de blik van de toevallige passant naar een onbereikbaar kasteel in de verte gezogen. Het historisch-mysterieus karakter van de locatie prikkelde meteen de verbeelding van Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse. Als uitgangspunt voor hun poëtische installatie namen zij het binnen- en buitenkijken van een toeschouwer. Met de blik van een vreemde ondernemen zij in hun gedichten, geluidsfragmenten en illustraties een tocht door het dorp. Ze zoeken toegang tot een voor hen nog gesloten wereld die veel intrigerende tegenstellingen herbergt. Ze bekijken de inwoners van Beernem als personages die zichzelf weerspiegeld kunnen zien in poëtische schetsen. Voor fietstoeristen en wandelaars is deze installatie een uitgelezen mogelijkheid om in een dorp waar je vooral langskomt, ook eens binnen te kijken.
Bio's
Charlotte Van den Broeck (°1991) ondersteunt haar poëtische teksten met audio om de beleving ervan te verdiepen. De dichteres debuteerde in 2015 met Kameleon bij de Arbeiderspers. De bundel werd bekroond met de Herman de Coninck – Debuutprijs. Ze publiceerde in verschillende literaire tijdschriften zoals de Revisor, Das Magazin, Het liegend konijn en DWB. Bij dat laatste werkt ze sinds 2016 als kernredacteur. Verder onderzoekt ze op het podium de zegbaarheid van haar gedichten. Het afgelopen jaar stond ze op diverse literaire evenementen en festivals zoals Saint Amour, de Nacht van de Poëzie en Dichters in de Prinsentuin. In oktober 2016 opende ze, als jongste eregast ooit, samen met Arnon Grunberg de Frankfurter Buchmesse. In januari 2017 verscheen haar tweede bundel Nachtroer.
Lies Van Gasse (°1983), naast dichteres ook beeldend kunstenaar, vult haar gedichten aan met illustraties om zo tot een zintuiglijk aanvoelen van teksten en plek te komen. Ze schreef de bundels Hetzelfde gedicht steeds weer, Brak de waterdrager (winnaar poëzieprijs provincie Oost-Vlaanderen) en Wenteling (nominatie Pernathprijs). Sinds 2016 maakt ze deel uit van het internationale poëzienetwerk Versopolis. Ze nam deel aan gerenommeerde nationale en internationale poëziefestivals. Van Gasse profileert zich met mengvormen van poëzie en beeld. Zo verraste ze met de graphic poems Sylvia, Waterdicht en Zand op een Zeebed. Met Annemarie Estor zette ze tussen 2009 en 2013 het multimediale poëzieproject Hauser op poten. Met Peter Theunynck publiceerde ze in 2016 de graphic novel Nel, een zot geweld. In oktober 2016 verscheen Exodus, een graphic poem op basis van de gelijknamige cyclus van H.C. Pernath. Zopas verscheen haar nieuwe bundel Wassende stad.
Meer info: xn--mrmelade-zya.be/
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.