
Aanbod
Opnieuw heeft het publiek keus te over. Zo gediversifieerd is het aanbod aan werven dit jaar. De grote infrastructuurprojecten zullen zeker een massa volk aantrekken, net als de restauratieprojecten. Ook de bijna-energieneutrale woningbouw (BEN) komt uiteraard aan bod. Een andere duidelijke trend dit jaar: het groeiende succes van houtbouw. De "Scholen van Morgen" tonen in Vlaanderen hoe moderne en toekomstgerichte scholeninfrastructuur via publiek-private samenwerking gerealiseerd wordt. De bouw toont tijdens Open Wervendag welke enorme dynamiek er in de sector aanwezig is. Om deze dynamiek levend te houden, wil de bouwsector ook het nodige talent aantrekken. Open Wervendag is daarom een gelegenheid om het brede publiek eraan te herinneren dat de bouwsector zelfs in crisistijd één van de belangrijkste werkgevers van het land is en nog steeds tienduizenden hoger opgeleide medewerkers zoekt. Daarom gooien wij dus voor een dag de werfhekken open en gunnen wij het publiek een zicht op het dagelijkse leven op de werf. Vorig jaar bezochten 72.000 bezoekers één of meerdere werven.
A11
Tussen het voorjaar van 2014 en het najaar van 2017 wordt druk gebouwd aan de A11, een nieuwe snelweg tussen de N31 in Brugge en de N49 in Westkapelle. De A11 zal een totale lengte hebben van 12 kilometer en zorgen voor een vlotte verbinding van de Zeehaven van Brugge met het binnenland. De ingreep zal ook de leefbaarheid en de woonkwaliteit van de regio vergroten. Het lokale verkeer krijgt nieuwe verbindingswegen en fietsers krijgen veilige fietsrouters. De A11 is een van de zes zogenaamde ‘missing links’ in het Vlaamse wegennet en het grootste Design-Build-Finance-Maintain wegenisproject tot nog toe in Vlaanderen. De overheid sluit daarvoor een overeenkomst met een private projectvennootschap die het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van de A11 voor haar rekening neemt. In ruil daarvoor betaalt de overheid jaarlijks een prestatie-afhankelijke vergoeding. Op 31 mei kunnen bezoekers 2,5 km van de A11 bewandelen. Het traject loopt langsheen het Boudewijnkanaal, over het nieuwe viaduct in aanbouw waar men een prachtig zicht heeft op de omgeving van Brugge en de werken in uitvoering.
Scholen van morgen
In Oostende heeft het schoolbestuur van het Sint-Andreasinstituut het bericht gekregen dat men kan starten met de bouw van een nieuwe lagere school. Het project past in het publiek-private programma ‘Scholen van Morgen’ waarmee Vlaanderen de vernieuwing van de schoolinfrastructuur wil aanpakken. Er komen nieuwe klas- en vaklokalen, een refter, een technische ruimte en een sportzaal. Er komt ook een nieuwe speelplaats, een fietsenbergplaats en een parking. De werken zullen € 5,1 miljoen kosten, een immens bedrag. Maar wie onderwijs volgt of lesgeeft, moet dat in de allerbeste omstandigheden kunnen doen, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits. Een comfortabele, duurzame en aantrekkelijke schoolomgeving draagt hiertoe bij.
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.