Plan Samenleven
“Iedereen is wel al eens getuige geweest van een bepaalde vorm van ongewenst gedrag zoals racisme, discriminatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag” zegt schepen van preventie en samenleven Mathijs Goderis. “Vaak zijn er heel wat omstaanders, maar grijpt niemand in. Ook in de sportclub gebeuren dergelijke incidenten. Stad Brugge kan met de subsidie Plan Samenleven omstaanderstrainingen aanbieden aan diverse doelgroepen om dit omstaanderseffect te doorbreken en werkt hiertoe onder andere samen met de Club Brugge Foundation. Zij zetten met het project Diversity Wins diversiteit positief in de kijker en wensen voetbalclubs handvaten aan te bieden om gepast te reageren wanneer er gedrag wordt gesteld dat niet door de beugel kan.”
Diversity Wins
“Als Club beseffen we dat we een groot bereik en weerklank hebben in onze omgeving en zeker in het voetballandschap” geeft Head of Foundation bij Club Brugge Peter Gheysen aan. “Wij zetten met onze Foundation deze positieve kracht in om verschillende maatschappelijke thema’s aan te kaarten. Zo zetten we ons met het project Diversity Wins in als voetbalclub een inclusieve omgeving te zijn waar iedereen zich kan thuis voelen, ongeachte zijn of haar achtergrond, geloof of mogelijkheden. Deze opdracht stopt echter niet aan de poorten van ons stadion. Door deze omstaanderstrainingen samen met Stad Brugge aan te bieden aan alle Brugse voetbalclubs willen we ons steentje bijdragen om van het hele Brugse voetballandschap een plaats te maken waar iedereen welkom is en kan genieten van zijn of haar favoriete sport. We danken dan ook Stad Brugge om samen met ons de handen in elkaar te slaan in deze belangrijke uitdaging".
Omstaanderstrainingen
“Met deze omstaanderstrainingen moedigen we voetbalclubs aan om in te grijpen wanneer men getuige is van grensoverschrijdend gedrag. Hiermee zorgen we voor een collectief, sterk signaal als reactie op ongepast gedrag.” Klinkt het bij preventie- en jeugdschepen Mathijs Goderis. “Als schepen van preventie en jeugd vind ik het belangrijk dat we de sleutelfiguren betrekken en vormen. Zij hebben een belangrijke voorbeeldfunctie en we willen hen de tools aanreiken om alle opties om te reageren aan te leren. Reageren blijft immers niet beperkt tot het aanspreken van de dader. Er is veel meer dat je kan doen om het slachtoffer te ondersteunen en een norm te stellen.
Meer info: foundation.clubbrugge.be/nl
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.