Vismarkt
De Vismarkt wordt al onafgebroken sedert 1745 gebruikt om vis te verkopen en het toeval wil dat dit eigenlijk in opdracht was van Willem I om de economie terug aan te zwengelen. er werd voornamelijk indertijd zeevis verkocht, op dat ogenblik een exquise product, gegeerd bij de rijke burgerij van onze stad en omstreken. Het treft natuurlijk geen toeval dat net op exact diezelfde plaats als bijna 300 jaar geleden, voor het eerst de officiële start van het nieuwe oesterseizoen te Brugge ingezet wordt en dit opnieuw met dank aan onze Nederlandse vrienden. Maria van Bourgondië weet al sedert 1477 dat geen enkele stad beter geschikt is om het oesterseizoen te openen dan onze mooie stad Brugge.
Gastronomische rijkdom
Schepen van visserij Hilde Decleer benadrukte in haar toesprak "Brugge positioneert zich niet alleen meer en meer als een historische en culturele parel waar het heerlijk en exclusief winkelen is, maar ook en vooral als een stad met een enorme gastronomische rijkdom. Onze stad beschikt, met Spermalie en Ter Groene Poorte, over twee top-hotelscholen. Onze gastronomie is een begrip in binnen– en buitenland. Onze chocolade, onze bieren en de streekproducten, zoals de Zeebrugse garnalen, zijn wereldberoemd. Te Zeebrugge hebben we de hoofdzetel van de Vlaamse Visveiling en we hebben tal van ondernemingen in de visgroothandel en de visverwerking."
Nederlandse oestervereniging
Elk jaar word de opening van het oesterseizoen geopend op een vaste locatie werd gekozen voor Brugge. De Nederlandse oestervereniging groepeert Alle oesterhandelaren en producenten zijn lid van de vereniging, dat is een 100% aansluiting benadrukt voorzitter Cees Van Liere. "Wie behartigen de belangen van alle leden dat zijn de van de kleinste tot de grootste bedrijven die met oesters te maken hebben, ja dat zijn er nog al wat". We hebben twee soorten de platte en de wat holle oester beter gekend als de creuse, per jaar hebben we er 35 miljoen te verwerken en van de platte tussen bij het miljoen.
Intronisatie
Elk jaar bij de opening van het oesterseizoen krijgen verdienstelijke mensen uit de sector de intronisatie in de Genootschap van de Vergulden Oester.Iemand die dus als bewijs van eerbetoon word ingewijd in de gemeenschap. Dit jaar viel de eer aan de heer Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van de Zeebrugse Haven voor zijn jaren lange inzet. Voor Filip Claeys van Restaurant de Jonkman viel ook de bekroning. Al 8 jaar bewerkt hij de platte Zeeuwse-oester in zijn gerechten " het is een natuurproduct van bij ons waar niet veel mee te foefelen is die bovendien super lekker is". Ja ik vind dit een heel belangrijk product voor de streek Beweerd Filip in ons TV-interview.....
Meer info: http://www.zeeuwseoesters.nl/
Erik Clyncke en Eddy Trillet- RTvideo op locatie.
Bekijk hier onze exclusieve TV-Reportage