Kwetsbare groepen
Ruim 15% van de Belgische bevolking behoort tot de groep met een armoederisico op basis van het inkomen. Maar armoede is niet enkel een gebrek aan geld. Wie in armoede leeft, zit verstrikt in allerlei vormen van sociale uitsluiting die op elkaar inwerken en elkaar versterken. “Het meld- en informatiepunt zal acties ondernemen om armoede proactief te detecteren en te voorkomen. Er zal nagedacht worden om specifieke acties te ondernemen naar kwetsbare groepen”, aldus de voorzitter.
vormingen
Het meld- en informatiepunt zal ook een brug zijn naar andere diensten. “Als we armoede willen bestrijden, dan moeten we met zo veel mogelijk actoren samenwerken. Er zal nauw contact zijn met andere organisaties en diensten. Zo kunnen we een wegwijzer worden naar lokale partners. Er zullen ook vormingen georganiseerd worden rond ‘wat is armoede en hoe herken je armoede?’. Dat zal gebeuren in nauwe samenwerking met de verenigingen waar armen het woord nemen. Het is de bedoeling om zo armoede op te sporen en aan te pakken”, zegt De Fauw.
Experten
In het meld- en informatiepunt zullen een aantal experten werken, elk vanuit hun eigen invalshoek. “Onder andere de ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting gaat hier aan de slag. Zij wordt ingezet voor de sensibilisering en zal de link leggen met de verenigingen waar armen het woord nemen. Ze heeft ook aandacht voor de stem van de armen. Vanuit haar deskundigheid kan ze verborgen knelpunten naar boven brengen”, besluit De fauw.
Praktisch
Bruggelingen die vragen hebben rond armoede kunnen iedere dinsdag binnenspringen in het meld- en informatieloket (Sociaal Huis, Hoogstraat 9), van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.
Het loket is dagelijks telefonisch bereikbaar: 050 32 77 70 en via e-mail: [email protected]
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.