Buurtkaravaan
Dit project van VZW De Batterie is een knap staaltje van participatie en lokale samenwerking. Zo maakten zowel kinderen als jongeren in de architectuur-ateliers kennis met diverse vormen van architectuur. In die ateliers werden verschillende creaties ontworpen die na de ontwerpfase aan de buurt werden voorgesteld in een mobiele expo. Met deze buurtkaravaan trok De Batterie eind mei door de verschillende wijken van Sint-Pieters. De maquettes werden aan de buurtbewoners voorgesteld die er op hun beurt feedback konden op geven. De reacties waren massaal en zeer positief. Een aantal voorkeuren kwam duidelijk naar voren.
Jong Ding
Een zeer mooi moment om even stil te staan bij de impact die kinderen en jongeren hebben op hun buurt, zegt Schepen van Jeugd Franky Demon. "Het toont aan dat we moeten blijven investeren in het samenwerken met kinderen en jongeren. Als schepen van jeugd vind ik het belangrijk dat Brugge een stad is waar kinderen en jongeren zich thuis voelen en zelf durven initiatief nemen om hun buurt aangenamer te maken. Ik ben ervan overtuigd dat dit bouwwerk meedraagt tot een meer kindvriendelijke buurt. Toen vzw De Batterie het project in oktober 2013 voorstelde aan de jeugddienst, was het meteen duidelijk dat dit echt een Jong Ding is. Met Nesten gaan kinderen en jongeren namelijk zelf aan de slag om echt een ding te bouwen in Sint-Pieters. Als schepen van Jeugd koos ik ervoor om dit project financieel te steunen. Naast de financiële steun van Stad Brugge ontvangt Nesten ook een Provinciale Impulspremie."
Kwetsbare Buurt
Het was de bedoeling om kinderen en in het bijzonder kinderen uit kansengroepen, te laten nadenken over hun directe leefomgeving , om hen concepten over het 'leefbaar' maken van hun buurt te laten ontwikkelen en deze concepten ook daadwerkelijk te laten uitwerken, zegt provincieraadslid Annick Lambrecht. Dit project ging hier door in een sociale buurt met een grote aanwezigheid van kansengroepen. De gekozen buurt in Sint Pieters wordt bestempeld als een kwetsbare buurt of een buurt met een verhoogd risico op kansarmoede. Dit bleek alvast uit de kansarmoedeatlas, die ondertussen al herwerkt werd en een update kreeg. Sociale woonwijken worden of vooral werden nogal planmatig en monotoon uitgewerkt. De opdracht was om samen met de kinderen deze monotonie op basis van hun input te doorbreken."
Erik Clyncke Op Locatie.