Brugge, woensdag 18 februari 2015 - In het operatiekwartier van het AZ Sint Jan Brugge – Oostende AV is een hoog technologische operatiezaal in gebruik genomen, een hybride zaal. De zaal wordt hybride zaal genoemd vanwege het samensmelten van enerzijds een moderne gedigitaliseerde operatiezaal en anderzijds een up-to-date katheterisatie labo (cathlab) met alle mogelijkheden van geavanceerde medische beeldvorming. De zaal in Brugge is uniek enerzijds door het concept van de apparatuur maar anderzijds door de infrastructuur waardoor de flexibiliteit van de apparatuur tot zijn volle recht komt. Bij het uitvoeren van een ingreep kunnen we met minder stralen en minder contrast de ingreep zelfs nog preciezer uitvoeren.
Beeldvorming
Deze zaal is geïnstalleerd om operaties uit te voeren waarbij medische beeldvorming een cruciale rol speelt. Steeds vaker maakt men bij operaties van de bloedvaten gebruik van doorlichting (beeldvorming) voor het uitvoeren van ballondilataties, plaatsen van stents en plaatsen van endoprothesen (vaatprothese die via het bloedvat wordt geplaatst). Met deze technieken worden operaties aan de bloedvaten uitgevoerd via het bloedvat zelf langs een kleine opening in de huid. Hoe beter de beeldvormende technieken, hoe preciezer men kan werken en hoe beter men in staat is om ook de fijnere bloedvaten te behandelen. Door de toenemende complexiteit van de ingrepen is het echter aangewezen deze technieken te combineren met de klassieke operatieve technieken. Men zoekt dus een ruimte waarin de meest performante beeldvorming kan ingezet worden in de veilige en steriele omgeving van een operatiezaal. Dit is juist het unieke concept van de hybride zaal.
Flexibele inzetbaarheid
De meest performante beeldvormingstechnieken vindt men vandaag enkel in cathlab’s terug. Deze logge apparatuur, klassiek met plafondophanging, is echter maar moeilijk te integreren in de steriele structuur van een operatiezaal. Ook de flexibiliteit is beperkt door de vaste structuren. "Daarom hebben we in Brugge geïnvesteerd in een zaal die bestaat uit een mobiel gerobotiseerd cathlab wat zich op een honderdste van een millimeter weet te situeren in de ruimte door middel van laser positionering. We doen geen enkele toegeving aan de steriliteitsprincipes in een operatiezaal, doordat er geen gebruik gemaakt wordt van plafondophanging. Het is het derde apparaat in deze soort geïnstalleerd in Europa. Maar nog nooit eerder werd het hybride karakter en de flexibele inzetbaarheid zo benadrukt, dit is mogelijk gemaakt door de ruimte welke in Brugge voorzien werd voor het installeren van de apparatuur" zegt Dr. Jan De Letter.
Contraststof
De zaal heeft de meest performante beeldvorming met zelfs mogelijkheden om een kleine CT uit te voeren. Het is bovendien mogelijk om preoperatief gemaakte CT gegevens te gebruiken om 3D beelden te maken. Deze 3D beelden kan men dan projecteren in de live beelden die men gebruikt tijdens de operatie. Deze zogenaamde “image fusion” techniek is enkel mogelijk door de exacte positionering van de c-boog in de ruimte en de perfecte koppeling met de tafel positie. Dergelijke technieken resulteren in een belangrijke reductie van de straling en de hoeveelheid contraststof noodzakelijk voor een operatie. We slaagden er in om een endoprothese te plaatsen met enkel een vijfde van de contraststof en de helft van de stralingsdosis. Kortom, unieke technologie die resulteert in een veel exactere plaatsing van stents en endoprothesen. Bovendien resulteert het in een verminderd gebruik van contraststof en een vermindering van de stralenbelasting voor de patiënt. Door de betere beeldvorming is het ook mogelijk om fijnere katheters en ballonnen te gebruiken en dus ook fijnere bloedvaten te behandelen. Een heel belangrijke aanwinst voor het ziekenhuis, maar vooral een aanwinst voor de patiënt, besluit Dr. De Letter Jan.
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.