Levensloopbestendige woning
Tijdens dit congres demonstreerden de verschillende partners hoe een levensloopbestendige woning eruit ziet en hoe, soms zelfs kleine, aanpassingen aan de woning kunnen leiden tot langer zelfstandig thuis wonen. De deelnemers kregen ook uitleg over de inzet van ondersteunende niet-stigmatiserende technologie bij het doelpubliek van 55+-plussers en hoe je in buurten tot sociale innovatie kan komen. Dit alles kon je bijwonen in een boeiende mix van plenaire sessies en interactieve workshops.
Kookplatform
Het volledig nieuw ontwikkeld innovatief kookplatform dat ouderen in staat stelt zelfstandig een maaltijd te bereiden aan de hand van interactieve kookinstructies werd in de namiddag gedemonstreerd en feestelijk ingehuldigd. Het klassieke kookboek hebben we niet meer nodig, gedaan met blaadjes draaien met vuile handen of kleine lettertjes lezen. Stel je voor dat elke stap bij het koken wordt geprojecteerd op je werkblad, dat foto’s en video’s je helpen om je maaltijd klaar te maken. Het kan met het innovatief kookplatform. Dit is een unieke samenwerking tussen zorg en industrie met oog op de toekomst waarbij toenemende vergrijzing en zelfstandig thuis wonen steeds belangrijker zullen worden. Het interactief kookplatform maakt deel uit van het ZorgLab binnen VIVES Hogeschool in Brugge.
Congres
Het congres is het resultaat van het 4-jarig Interreg-project 2 Zeeën project waarin organisaties uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië onderzochten en aantoonden hoe ouderen langer thuis kunnen wonen en hoe eenzaamheid kan vermeden worden. Van de 14 partners in dit project zijn er maar liefst 4 van de stad Brugge. Het Grijs, wijs, Age’in place congres was het slotstuk waarin de behaalde resultaten met het brede publiek gedeeld werden.
Meer info: www.langerzelfstandigthuis.be
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.