Vernietiging eindtermen
In juni 2022 vernietigde het Grondwettelijk Hof de 995 eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Daarop werden 596 nieuwe minimumdoelen basisvorming vastgelegd voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Deze wachten op definitieve goedkeuring door het Vlaams Parlement. De focus ligt op de STEM-vakken Nederlands, talen, wetenschappen en wiskunde. Opvallend is dat wetenschapsvakken of labo’s in heel wat scholen deels op de helling staan ten koste van andere vakken en/of projecten.
Een uitdaging voor leerkrachten in het middelbaar onderwijs
Leerlingen hebben een sterke bagage aan wiskunde en wetenschappen nodig om mee te zijn in de lessen tijdens het middelbaar en het hoger onderwijs. Leerkrachten verdienen voldoende tijd om de leerstof grondig uit te leggen aan de leerlingen. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat er geoefend kan worden door de leerlingen. Als daarop wordt ingeboet, kan er kwaliteitsverlies optreden en dienen leerlingen misschien op bijles te gaan om bij te benen. Dan verschuiven we een probleem en dat moeten we vermijden.
Gevolgen voor doorstroom naar hoger onderwijs
Vanaf volgend academiejaar wordt het knipdecreet toegepast in het hoger onderwijs. Dit betekent dat studenten die voor de eerste keer inschrijven in een bacheloropleiding in het hoger onderwijs binnen de twee jaar moeten slagen voor hun vastgelegd traject in het eerste jaar. Doen ze dat niet, dan riskeren ze Vlaanderenbreed een uitsluiting voor die opleiding voor een periode van 6 jaar.
Veerle De Mey: “het blijft belangrijk dat we een vlotte doorstroom genereren van het middelbaar en hoger onderwijs naar onze technologiebedrijven. Dit is noodzakelijk om iedereen de kansen te geven die ze verdienen. Met onze technologie-opleidingen in Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare vormen we technologen die meteen een meerwaarde zijn voor de sector. Zo proberen we ook om iets te doen aan de groeivertraging bij bedrijven omwille van tekorten aan technisch opgeleide medewerkers. We gaan graag in gesprek met middelbare scholen om programma’s zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.”
Denken in kansen
“Vanuit de groep biotechniek en Technology gaven we in het verleden al aan open te staan voor het delen van expertise van collega’s in middelbare scholen. We hebben ook heel wat praktijklabo’s en technische vaardigheidslokalen ter beschikking. Misschien liggen er wel mogelijkheden om vanuit de middelbare scholen bepaalde labo’s bij VIVES te volgen? Ook het professionaliseren van leerkrachten in technische en technologische topics behoort tot de mogelijkheden. Momenteel bestaat trouwens een groot aanbod aan workshops op dit vlak. We staan voor veel open. Ongetwijfeld kunnen we elkaar versterken. Zowel vanuit de middelbare scholen, de hogescholen, de middenveldorganisaties als de ondernemingen”, besluit De Mey.
Meer info: www.vives.be
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.