Elke steen vertelt een verhaal
“In juni begonnen aan de Ezelstraat in Brugge de werken aan het voormalige Theresianenklooster, later gekend als de Weylerkazerne. Het pand staat al jaren leeg en was enkel bij uitzondering nog eens te bezichtigen”, zegt Thibaut De Vos, bestuurder bij VDD Project Development dat het pand beheert. “Weinig Bruggelingen bezochten het ooit.” Binnenkort komt er een private woon- en handelssite in een oase van groen. De herbestemming gebeurt echter met het grootste respect voor de authentieke ziel en identiteit van de plek. De oudste delen krijgen onder meer een grondige restauratie. “Het behoud van historisch erfgoed verzoenen met de eisen van een 21ste-eeuws duurzaam en leefbaar woonproject is zonder meer een architecturaal huzarenstukje”, aldus De Vos.
Adieu Theresa, quarantaine tijdens de pest
Een laatste bezoek aan deze 17de-eeuwse Brugse verborgen parel? Dat kon! VDD Project Development, en de Gidsen met een Hart nodigden binnen de beperkingen van de coronamaatregelen het grote publiek uit om het voormalige klooster een allerlaatste keer te bezoeken. Gidsen schetsten niet alleen het cultuurhistorische karakter van de site, ook de keuzes bij de herbestemming en de aanpak kwamen uitvoerig aan bod. “Meer dan een uur verkenden we oude pandgangen, de tuin en de voormalige kapittelzaal. Tot slot doken we onder in een wirwar van ondergrondse gangen met hun 17de-eeuwse kelders”, verduidelijkt David Serlet van de Brugse Gidsen met een Hart. “Daarna ging het richting kloostertuin van de paters Karmelieten, 200m verderop. Daar staat een uitzonderlijk pesthuisje uit de 17de eeuw. Erg actueel in tijden van corona.” Een pater Karmeliet of gids gaf uitleg over hoe een quarantaine verliep ten tijde van de pestepidemie in Brugge. De opbrengst van het erfgoedweekend gaat integraal naar de restauratie van de vloer in het pesthuisje (ca. 1660)
De Gidsen met een Hart: geen groentjes
De Brugse Gidsen met een Hart zijn een groep officiële, gediplomeerde stadsgidsen met een zwak voor Brugge en zijn erfgoed. Eerder zamelden ze met hun Groot-Hart-acties al duizenden euro’s in voor de restauratie van de bidkapel (1472) in het Gruuthusemuseum, de kapel van de 17de-eeuwse Godelieveabdij (1623) en het grafmonument (1483) van Anselm Adornes in de Jeruzalemkapel. En afgelopen weekend gidsten ze er een vervolg aan met hun Groot Hart 1666. De gidsbeurten waren volledig conform de jongste coronamaatregelen en goedgekeurd door de stad Brugge.
Meer info: www.facebook.com/gidsenmeteenhart/
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.