
Plannen
De aanvraag heeft betrekking op de reconversie van het bestaande Karmelietessenklooster te Blankenberge. In een latere fase zal de nieuwbouw aan het College voorgelegd worden. Het betreft hier een complex dat dateert van begin de 20ste eeuw.
Gezien het steeds de bedoeling was om de zusters ter plaatse te laten wonen, werd er gezocht naar een zo ideaal mogelijke oplossing. Deze oplossing bestaat erin dat het voorhuis, aan de Koning Albert-laan, welk momenteel functioneert als ontvangstgebouw van de zusters met allerhande faciliteiten, zal worden omgevormd tot een zorgklooster. Dit concretiseert zich in een klooster, dat volledig functioneert zoals het huidige klooster, maar dan wel met een optimalisatie van de oppervlakte en met alle ergonomische en hedendaagse eisen voor ouderlingenzorg, rekening houdend met de steeds ouder wordende kloostergemeenschap. Het vernieuwde klooster, behoudt alle functies, zowel voor ontvangst als zijn werking en is voorzien van 15 kamers. Deze kamers zijn alle conform de huidige normeringen mbt mindervaliden en ouderlingen en worden telkens voorzien van individuele sanitaire voorzieningen. De kerk blijft integraal behouden en in dienst, evenals de daaraan gekoppelde functies zoals koor, enz.
Authentiek behoud
Door de optimalisatie van de oppervlakte, werd er conform het BPA gezocht naar alternatieve invullingen voor de delen van het klooster die na verbouwing van het voorhuis zouden komen leeg te staan. De invulling welke nu is vergund bestaat uit 6 grondgebonden woningen, 10 appartementen en 4 lofts in de zolders. Om de architectuur van het bestaande klooster zoveel mogelijk te respecteren, is er getracht om zoveel mogelijk binnen het oude volume te blijven. De metselwerkgevel blijft bestaan, maar wordt als het ware doorgeponst met de nieuwe functionele raamopeningen en inpandige terrassen. De na-oorlogse verbinding welke werd bijgebouwd achteraan tussen de twee kloostervleugels zal worden vervangen door een stukje nieuwbouw, met daarin de vertikale circulatie, lift en trap voor de ontsluiting van de appartementen. Dit nieuwe portiek fungeert tevens als toegang naar de vernieuwde pandtuin, die de grondgebonden woningen ontsluit”.
Meer info: http://www.blankenberge.be
Erik Clyncke Eigen berichtgeving.