
Pasar-enquête bekrachtigt opmars elektrische fiets
Als voortrekker van de elektrische fiets voerde Pasar een brede online enquête bij 3500 respondenten om o.a. uit te zoeken door wie en waarvoor de elektrische gebruikt wordt en wat onder andere het effect is op het autogebruik en autobezit. Willem Boon, projectverantwoordelijke elektrisch fietsen: ‘Eén op vijf verkochte fietsen is nu al een elektrisch model. De resultaten uit deze enquête tonen aan dat dit slechts een begin is.’ Het maken van recreatieve fietstochten scoort het hoogst met maar liefst 96 %. Ook wie nog geen elektrische fiets heeft, zegt een elektrische recreatief te gaan gebruiken (97%). Ook woon-werverkeer wint terrein.
50 % van de werkende deelnemers met elektrische fiets, gebruikt deze dagelijks in het woon-werkverkeer. 39 % doet dit 2 à 3 dagen per week. 50 % van de elektrische fietspendelaars deed deze verplaatsingen vroeger met de auto. 50 % ervan doet het omwille van zijn/haar gezondheid. 31 % ervan is hierdoor sneller op het werk en 83 % is meer tevreden sinds hij/zij met de elektrische fiets naar het werk rijdt.
Wettelijke duidelijkheid en informatie gevraagd
Elektrische fietsen die sneller kunnen dan 25 km/h moeten volgens Europa voldoen aan de voorschriften van een bromfiets. Ook in België werkt men aan een conforme regeling. Enerzijds is dit logisch: fietsen die tot 45 km/h (of nog sneller) kunnen, betekenen een gevaar voor de andere fietsers en voor de elektrische fietser zelf. Anderzijds kan een overdreven reglementering de populariteit van de elektrische fiets verminderen. Een compromis zou kunnen zijn dat de snelle elektrische fiets toch op een fietspad mag wanneer het gaat om:
- de fietssnelwegen, die in Vlaanderen in aanleg zijn
- brede fietspaden met voldoende ruimte (vanaf 2.50 m breedte) om veilig in te halen en/of te kruisen aan verschillende snelheden.
65% van de potentiële koper geeft aan over onvoldoende informatie te beschikken om een goede keuze te maken bij de aankoop van een elektrische fiets. Het belangrijkste lijkt ons dat de overheid snel werk maakt van een duidelijk wettelijk kader en de consument daarover informeert.
Workshops en fietstochten elektrisch fietsen
Op dit vlak is vrijetijdsorganisatie Pasar reeds een hele tijd actief aan het werk. De vereniging organiseert graag leuke, duurzame fietstochten, en op dat vlak biedt de elektrische fiets extra mogelijkheden. Fietsen en duurzaamheid zijn twee topprioriteiten van Pasar. Daarom leidde Pasar het voorbije najaar, met financiële steun van de Vlaamse overheid en met de inhoudelijke ondersteuning van de organisaties Mobiel 21 en de vereniging voor verkeersveiligheid, consulenten elektrisch fietsen op. Deze consulenten begeleiden in 2015 tachtig workshops rond elektrisch fietsen in heel Vlaanderen. Deelnemers krijgen een pak informatie, antwoorden op hun vragen en kunnen een testrit maken. Naast de eigen Pasar-workshops, heeft Pasar ook een nieuw aanbod waarbij gemeenten, bedrijven en verenigingen een beroep kunnen doen op de Pasar-consulenten om een workshop op te zetten bij hen.
Meer info: http://www.pasar.be/elektrischefiets
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.