Eigen stijl
Het ambachtelijk werken met klei is wel verdrongen door de industrie. Keramisten willen daar iets aan doen. “Keramiek” is niet anders dan gebakken klei. Dat kun je op vele verschillende manieren verwerken, de technieken zijn eindeloos. Iedere keramist heeft zijn eigen stijl, wat het boeiend maakt. In ons “Keramiekatelier Terra Flamma” proberen we te demonstreren wat je met klei
allemaal kan. Door ieder jaar naar buiten te komen met “Keramiek” weliswaar iedere keer met een ander thema, hopen we mensen meer vertrouwd te maken met de in klei gemaakte objecten, verteld Bart Missiaen.
Keramiek boven onderwijs
Het zoeken naar een hobby die we samen konden doen brachten ons bij “het werken met klei, gaat Bart verder. "We volgden jaren de pottenbakkerscursussen in atelier “De Brouckère” te Torhout. Lieven Bouquez begeleidde ons met het draaien van onze eerste potjes. Doordat we beiden dezelfde hobby hadden werd onze garage al vlug omgetoverd tot een Pottenbakkersatelier.
Na een 3-tal jaar hield mijn vrouw Marina de pottenbakkerslessen voor bekeken. Ze liet zich inwijden in de geheimen van het “Aquarelschilderen”. Bart ging volhardend door in het pottenbakkersatelier. Marleen Vercruysse had toen het atelier in handen.
"We woonden in Ichtegem en hadden daar een grote tuin. Onze tuin omschreven we als volgt: “een gestruktureerde wilde tuin”. Enkele accénten brachten we aan met keramiek. We organiseerden “open-tuindagen”. Een gelegenheid om met keramiek buiten te komen. In 2007 beslisten we om ons leven een andere wending te geven. We zetten onze job in het onderwijs op een lager pitje, deden ons huis in Ichtegem van de hand en kochten een huisje in Damme.
Cursus na cursus
Damme, een historisch stadje dat vooral in de zomer graag bezocht wordt, benadrukt Bart. "Nederlandstaligen komen hier naartoe om een bezoek te brengen aan de verschillende tweedehandsboekenwinkeltjes. Toeristen kuieren door de straatjes en worden gecharmeerd door een winkeltje waar ambachtelijke unieke stukken worden gemaakt. Ondertussen was Marina aan’t worstelen met klei. Unieke stukken kwamen te voorschijn. Maar was met vallen en opstaan. Een 3-jarige cursus keramiek drong zich op. De technische knepen van het vak werden op punt gezet door Greet Blomme, docente van de afdeling Keramiek, campus Sintra. Bart had ook honger naar meer, hij verdiepte zich in het “glazuren”. Een cursus die gegeven werd te Brugge, campus Sintra. Werken met porselein was een volgende cursus. Ze werden beiden gedoceerd door Dirk Vanhaeren. Zelf zijn wij ontzettend benieuwd wat onze handen nog zullen creëren. Ons hoofd lijkt wel een bodemloos vat dat gevuld wordt door de dagelijks kleine dingen des levens".
Terra Flamma
In mei 2011 zetten we een tentoonstelling op in Damme .We doopten de gebeurtenis ‘vreemde vogels nestelen in Damme’ . Mensen konden doorheen Damme een wandeling maken en zagen tal van vreemde vogels allemaal in keramiek ontworpen door meer dan twintig gastkeramisten. Zo leerden we tal van mensen kennen die allemaal door klei ’aangevuurd’ zijn . Eind augustus 2012 organiseerden we met een tiental keramisten in de tuin van het stadhuis van Damme " keramiek in de tuin ". April 2014: in Schelle aan de Schelde zette men een tentoonstelling op waarbij keramisten uitgenodigd werden om scheldeslib op hun werk te zetten . Het slib is zo bezoedeld dat je inderdaad een glazuurresultaat hebt op je potten . Daar hebben we graag aan meegewerkt.
Eind mei 2014 kwam ' madammen in Damme ' De Vzw kunstig Damme werd opgericht en met zesendertig keramisten en nog eens evenveel andere kunstenaars kwam er een grote tentoonstelling doorheen Damme . Onze winkel werd leeggemaakt en met madammen opgevuld. Het werd een drukke maar warme tiendaagse 'madammen parade' die uitmondt in een eervolle cultuurprijs van de stad Damme : ' de Gulden Lieve' besluit Bart Missiaen dit uitgebreide interview.
Meer info: http://www.terraflamma.be/
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.