Lamborghini
De mooiste auto’s zijn van Italiaanse origine, en Lamborghini is daar geen uitzondering op. De stichter, Ferruccio Lamborghini (Renazzo, 28 april 1916- Perugia, 20 februari 1993) was als boerenzoon met voorliefde voor techniek en met een diploma industriële vormgeving na de oorlog thuis begonnen met landbouwtrekkers ineen te knutselen, en met succes. In 1949 verrijst zijn eerste trekkerfabriek in Cento. Als sterrenbeeld Stier verkiest Lamborghini een getorste stier als fabriekslogo. Met de productie van trekkers voorzien van eigen dieselmotoren, en later ook verwarming- en koelapparatuur, vergaart Ferruccio fortuin, waarmee de passie voor mooie en snelle auto’s wordt gevoed. Maar aan die voertuigen hapert wel eens een en ander… Uit een dispuut met de twintig jaar oudere Enzo Ferrari besluit Lamborghini om zelf betere auto’s te gaan bouwen. Een gloednieuwe fabriek wordt hiervoor gebouwd in Sant’agata Bolognese, op amper 2O km van Modena en aartsrivaal Ferrari. In 1963 is de 350 GTV klaar, maar nog zonder motor. Met de hulp van Bizzarinni en Dallara krijgt het eerste productiemodel, de 35O GT, een ultramoderne V-12 motor in een koetswerk, gebouwd door Touring. In 1966 wordt het model verbeterd en de motor vergroot: de 400 GT 2+2 is een feit. En Lambo een nieuwe ster aan het autofirmament.
Modellen
Zo verschijnen verder de legendarische modellen als Islero en Islero S (1968 tot 1970), de Espada (1968 tot 1978) vanuit het prototype Marzal, in 1970 de Jarama en in 1973 de Jarama S. Maar een der mooiste en meest fascinerende auto’s aller tijden is wel de Miura (P 400) van de hand van Bertone uit 1967, met een dwars geplaatste V-12 motor voor de achteras, en zijn afgeleiden, de Miura S en SV. Een stijlbreuk hierop is de imposante Countach, naar een ontwerp van Marcelo Gandini, die na presentatie in Genève 1971 pas in 1973 in productie gaat. Hiervan zijn in totaal in de verschillende versies ook slechts 1347 wagens gebouwd in 15 jaar: een Lamborghini zal je nooit op elke straathoek te zien krijgen… Als tegenhanger voor de Ferrari Dino en Porsche komt in 1972 de Urraco (kleine stier) op de markt, ditmaal met een V-8 motor. De Silhouette (1976) en de Jalpa (1982) sluiten het eerste tijdperk Lamborghini sportwagens af. Vooral voor de Arabische landen en de VSA ontwikkelt Lambo nog na de Cheetah en enkele prototypes in 1986 de LM OO2 terreinwagen, met de motor van de Countach, en dus ook met onnavolgbare prestaties en dito verbruik.
Lamborghini Wijn
Omdat zoon Antonio geen interesse betoont in de opvolging van het financieel noodlijdende imperium, gaat Automobili Lamborghini begin de jaren ’70 geleidelijk over in Zwitserse handen, en trekt Ferruccio zich terug op een wijndomein in Umbrië, waar tot op heden Lamborghini wijn wordt verbouwd. Mede door de nasleep van de oliecrisis en de kleine productie gaat Lamborghini in 198O bankroet, maar krijgt in 1981 een doorstart voor de bouw van Formule-1 motoren, die eerst alleen op circuit (Larousse en Lotus) verschijnen, maar later ook hun toepassing vinden in powerboats voor races op het water.
Overname
Bij de presentatie van de Diablo in 1990 is Lamborghini in handen van Chrysler, nadien ook van het Indonesische Mega Tech, in 1998 koopt Audi het merk over , en zo behoort Lamborghini actueel tot de Volkswagen groep. Vandaar ook de Lamborghini motor in de eerste generatie Audi R8. Latere modellen zijn de vierwielaangedreven Diablo VT (1993), de Murciélago (vanaf 2000), de Gallardo (2003), de Réventon en de Veneno, waarvan soms nog speciale versies op heel beperkte schaal. De Aventador en de Huracan, beide als coupé en als spyder (open versie) bepalen het actuele gamma.
Meer info: http://www.autoretro.be/
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.