
Gelijkwaardig
De jaarstatistieken van de FOD Economie geven een goed zicht op de regionale vastgoedprijzen. Belangrijk is dat we hierbij de referentieprijzen of de zogenaamde Q75-prijzen vermelden. Dit wil zeggen dat in driekwart van de gevallen de verkoopprijs gelijkwaardig is of onder deze referentieprijs ligt. Zo bedroeg de prijs van een gezinswoning in West-Vlaanderen vorig jaar 237.500 euro (+1% t.o.v. 2013). Een appartement kostte 285.000 euro (+1,7% t.o.v. 2013). Wie in 2014 een villa in West-Vlaanderen kocht, betaalde daar 395.000 euro voor (-1,2% t.o.v. 2013). De gemiddelde prijs voor een bouwgrond schommelde dan weer rond de 211 euro per vierkante meter (+5,5% t.o.v. 2013).
Energiepeil wint aan belang
Frederik Lahousse, vastgoedmakelaar en verantwoordelijke bij CENTURY 21 voor de provincie West-Vlaanderen, verduidelijkt de jaarcijfers: “Het gaat om gemiddelde prijzen en in een lappendeken als West-Vlaanderen moet je daar natuurlijk voorzichtig mee zijn. De prijs van een woning wordt door tal van factoren bepaald: er is niet alleen de ligging in een doodlopend straatje of aan een drukke steenweg, maar ook de populariteit van bepaalde scholen of kinderdagverblijven spelen een rol in de prijszetting en maken de ene gemeente aantrekkelijker dan de andere.Als we op het afgelopen jaar terugblikken, zien we dat de vastgoedprijzen in West-Vlaanderen vrij stabiel zijn gebleven. Alleen bij de grote woningen uit de hogere prijsklasse merken we dat de prijzen dalen”, aldus Frederik Lahousse. “Hetzelfde zien we aan de kust gebeuren, maar dan vooral bij de kleinere vakantieverblijven, zoals de vissershuisjes en studio’s. Dat kan o.a. verklaard worden door het feit dat heel wat potentiële tweede verblijvers in de verleiding zijn geraakt door de vastgoedkoopjes in o.a. Spanje, Portugal en Turkije. Wat eveneens meespeelt, is dat tweede verblijvers aan onze kust meer en meer geconfronteerd worden met hoge taksen. Voor de komende maanden en jaren verwachten we dat de overheid nog meer dan in 2014 zal inspelen op het energiepeil. Zo zullen eigenaars van woningen met een elektrische verwarming of met enkele beglazing de waarde van hun pand zien zakken. Als we eigenaars een tip kunnen geven, dan is het wel dat een goed onderhouden woning voor een sterke onderhandelingspositie zorgt. Oude, energieverslindende huizen worden almaar minder gerenoveerd, maar eerder opgekocht voor de grondwaarde.”
Alarmerende trend
Als er geen onverwachte politieke maatregelen opduiken en de rente laag blijft, verwacht CENTURY 21 Benelux in 2015 algemeen genomen een stabiele vastgoedmarkt in ons land. Wel ziet de vastgoedgroep al een tijd een alarmerende trend opduiken: jongeren worden zo steeds meer uit de markt gestoten. Uit een interne bevraging blijkt dat de aankoop voor heel wat jongeren niet kan doorgaan zonder de financiële steun van ouders of familie. Gemiddeld wordt er zo’n 15 tot 25 procent van het totale aankoopbedrag ‘gesponsord’, stelt CENTURY 21 Benelux.
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.