
Aanbod in Brugge
Voor het zesde jaar op rij neemt de stad Brugge deel aan de Europese Week van de Begraafplaatsen. De belangstelling voor het funerair patrimonium groeit, ook in Brugge is dat merkbaar. Van 30 mei tot en met 7 juni worden opnieuw enkele Brugse kerkhoven en dodentuinen in de kijker geplaatst. Gidsen staan klaar om gratis rondleidingen te verzekeren. Op voorhand inschrijven is wel verplicht. In Brugge worden twee sites in de kijker gesteld die vier verhalen vertellen. Met de gesneuvelden van WO I denken we automatisch aan de kerkhoven in de Westhoek. Maar ook de Brugse Centrale Begraafplaats en de kerkhoven in de randgemeenten hebben hun verhalen en herinneringen aan ‘de Groote Oorlog’. Meestal minder gekend omdat ze vaak getuigenissen zijn uit de ‘petite histoire’; mondelinge overdracht, geplukt uit dagboeken, maar een zaak hebben ze gemeen ze weerspiegelen de angst, het gevaar, de ontbering van die vier jaren, en eindigen vaak tragisch. Op de Centrale Begraafplaats brengen we ook een ander verhaal, nl. de dodentuin als groene oase.
Centrale Begraafplaats: WO I met of zonder uniform, een aparte benadering
Een minder klassieke ontdekkingstocht rond WO I waar wordt stil gestaan bij de plechtigheden waarbij de Last Post gespeeld wordt, en het ontstaan van die traditie. Welke tekens vinden we op de militaire graven? Hoe ontstonden die? Welke specifieke bloemen worden gebruikt in diverse landen om de soldaten te herdenken? Wie waren de Bruggelingen die tijdens en na de oorlog een rol gespeeld hebben? Ook enkele oud-strijders komen aan bod. Deze geleide wandeltocht vindt plaats op zaterdag 30 mei om 14u en zaterdag 6 juni om 10u (via de zij-ingang van de Centrale Begraafplaats, kant Haverloo, afspraak aan het Pro Patria monument). Op voorhand inschrijven is verplicht!
Centrale Begraafplaats: verhalen van slachtoffers van WO I
Dit bezoek brengt ons het verhaal van Brugge en WO I. Het is een verhaal van Bruggelingen uit alle lagen van de bevolking die hier hun laatste rustplaats vonden. De politicus, de geestelijke, de kunstenaar, de arts, de verpleegster, de spion, de militair alsook uiteraard de Duitse bezetter. Dit doorspekt met allerhande weetjes en poëzie van 100 jaar geleden. Deze begeleide wandeltocht vindt plaats op zondag 31 mei en donderdag 4 juni om 14u (afspraak aan het poortgebouw van de Centrale Begraafplaats). Op voorhand inschrijven is verplicht.
Centrale Begraafplaats: nieuw leven, een ware metamorfose
Het Vlaamse parlement besliste in 2001 om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voor het beheer van openbare ruimte aan banden te leggen. De traditionele begraafplaatsen met extreem weinig beplanting, naakte aarde en grafmonumenten worden omgevormd tot een groene rustgevende omgeving voor bezoekers met nieuwe kansen voor biodiversiteit. Een medewerker van de groendienst neemt je mee op stap en laat je meekijken achter de schermen. Deze begeleide wandeltocht vindt plaats op woensdag 3 juni om 14u en vrijdag 5 juni om 19.30u (afspraak aan het poortgebouw van de Centrale Begraafplaats). Op voorhand inschrijven is verplicht.
Kerkhof en begraafplaats van Sint-Kruis
Diverse graftekens, zowel op het kerkhof als op de nieuwe begraafplaats, herinneren aan Bruggelingen die een rol speelden in WO I, als gouverneur, burgemeester, gevechtspiloot, verzetsstrijder en militair. Opnieuw boeiende getuigenissen van stadsgenoten van alle rangen en standen. Deze geleide wandeltocht vindt plaats op dinsdag 2 juni en zondag 7 juni om 14u (afspraak aan de hoofdingang van de kerk, Moerkerkse Steenweg Sint-Kruis). Op voorhand inschrijven is verplicht!
Meer info: http://www.brugge.be/europese-week-van-de-begraafplaatsen-2
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.