Brugs Food Lab
Voedselverlies in de zorg is een thema dat sinds kort ook aandacht krijgt in Vlaanderen o.a. via de Vlaamse ketenroadmap voedselverlies, zegt schepen van leefmilieu Mieke Hoste. "Daarom besloten we de actie rond voedselverlies van het Brugs Food Lab toe te spitsen op de sector zorginstellingen en halen we inspiratie uit tools en methodologie uit deze studies. OVAM voorziet 50 % subsidiering. OVAM en departement WVG (welzijn, volksgezondheid en gezin) worden ook verder betrokken bij de concrete uitwerking. Stad Brugge en het Brugs Food Lab willen met dit project bewustmaking creëren bij een wijd publiek, kosten besparen voor deze zorginstellingen en uitstoot van broeikasgassen (gelinkt aan het gederfde voedsel) verminderen. Deelnemende zorginstellingen zijn: AZ St. Jan , AZ St. Lucas, VZW De Kade-Campus Het Anker en Rudderstove (centrale keuken OCMW Brugge). We hebben daarmee een mooie vertegenwoordiging van verschillende soorten keukens (warm en koude lijn) en aantal patiënten/inwonenden.
Foodwin
Schepen Mieke Hoste: "De Stad Brugge wil samen met de vier zorginstellingen en verschillende stakeholders zicht krijgen op voedselverlies in de zorg en het besparingspotentieel aan de hand van cijfers, methodologieën ontwikkelen om voedselverlies in deze sector te verminderen en bewustmaking te creëren. Daartoe willen we een participatieve methodologie gebruiken waarbij we ook een beroep doen op innovatieve tools en methoden vanuit buitenland. Hiertoe werd er ook een aanbesteding uitgeschreven om dit proces te begeleiden, dit werd gegund aan Foodwin. Foodwin is het Europees innovatienetwerk rond voedselverlies en zijn experts in voedselverlies, innovatie, participatie en procesbegeleiding. De organisatie ondersteunt steden en lokale overheden om voedselverlies te reduceren en doet dit samen met innovatoren en ondernemers. Samen met de dienst leefmilieu zullen zij de zorginstellingen begeleiden en coachen".
Meetings
De voorbereidingen zijn al gestart, de nulmetingen gaan nu door, gaat Hoste verder. "Voor deze meting gebruiken we de methodiek die werd uitgewerkt door Soethoudt en Snels. De zorginstellingen worden getraind en begeleid om zelf de meting uit te voeren. In elke zorginstelling zal dan een meting gebeuren om de omvang van, de cijfers achter, de dynamiek van en het potentieel tot reductie van het probleem te meten. We vinden het belangrijk dat de zorginstellingen zelf in staat zijn deze meting uit te voeren, zodat ze in de jaren na het project ook zelf een jaarlijkse meting kunnen doen om hun evolutie bij te houden. Meten is weten. Aan de hand van de analyse van de resultaten worden uitdagingen en knelpunten benoemd".
Op maat
Op 16 november 2017 zullen de zorginstellingen samen met experts, stakeholders, Food Lab op een innovatieworkshop naar oplossingen zoeken voor deze uitdaging/knelpunten. Dit volgens de methode Food Waste Challenge (ontwikkeld door Foodwin). Deze oplossingen worden dan uitgetest, verfijnd en geëvalueerd. Elke zorginstelling krijgt hiervoor een aanpak op maat. Op basis van dit testtraject stelt elke zorginstelling een implementatieplan op waarop opnieuw een meting volgt. Er wordt ook een handleiding (april/mei 2018) opgemaakt met de methodologieën van de verschillende geoptimaliseerde innovaties die werden ontwikkeld bij de zorginstellingen.
Slotevent
Op deze manier kunnen ook andere zorginstellingen aan de slag met oplossingen om voedselverlies te vermijden. In 2018 komt er een slotevent voor de Vlaamse zorgsector waar de resultaten en handleiding zullen worden voorgesteld. Dit project werd ook ingediend bij de MUFPP Awards. Het doel van deze Milaanpact Awards is om acties en uitwisseling in voedselbeleid wereldwijd te stimuleren tussen de deelnemende steden van de MUFPP. Op de uitreiking van MUFPP Awards op 20 oktober 2017 in Valencia ontving Stad Brugge hiervoor de Special Mention Award in categorie ‘foodwaste’.
Meer info: brugge.be/brugsfoodlab
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.