Voorwaarden
De Provincie keurt de aanvraag goed onder voorwaarden. Zo mogen materialen enkel overdag, van 7 uur tot 18 uur, gebroken en gezeefd worden, en niet op zon- en feestdagen. Er moet ook toegezien worden om de hinder van opwaaiend stof te beperken, onder meer door keermuren of besproeiing. Top-Mix moet zich ook engageren om een groenscherm te plaatsen op bepaalde stroken. Binnen de zes maanden na de start van de exploitatie moet een geluidscontrolemeting worden uitgevoerd. De resultaten moeten worden voorgelegd aan de Provincie, de afdeling Handhaving en de stad. De exploitant moet ook een aantal zaken nauwkeurig registreren, zoals: hoeveelheden en soorten materiaal, transportbewegingen, specifiek genomen stofmaatregelen en laad- en loshoeveelheden per schip, maar ook de naleving van de voorwaarden inzake natuur. De exploitant nodigt binnen een termijn van een jaar na de opstart van de installatie de adviesverlenende overheden, de Provincie, en de afdeling Handhaving, uit voor een overleg en toelichting over de genomen maatregelen.
Twee rondes
Het bedrijf diende in de zomer van 2020 een aanvraag in voor de ontwikkeling van 8 hectare grond. Reeds in 2009 werd dit deel van Dudzele binnen het gewestelijk RUP als industriegebied ingekleurd. De aanvraag werd ontvankelijk verklaard op 31 augustus 2020. Het dossier heeft twee rondes doorlopen met twee keer een openbaar onderzoek en twee adviesrondes. De tweede ronde kwam er omdat de Provinciale vergunningscommissie het dossier maar kon beoordelen na duidelijkheid rond de MER-plicht, het bestaande ruimtelijk uitvoeringsplan en de natuurimpact. Na consultatie van de Vlaamse adviesinstanties oordeelde de deputatie dat de opmaak van een MER (of -ontheffing) niet noodzakelijk is. Daarnaast bezorgde de aanvrager ook onderbouwde antwoorden op een aantal bezorgdheden na de reacties en bezwaarschriften uit de eerste ronde. Zo verzekert Top-Mix onder andere dat een groot deel van de trafiek over water zal lopen en werd er ook een extra geluidswand ingetekend op het plan. Er worden ook voldoende maatregelen genomen om de verdroging van de polder tegen te gaan. Bij de aanvraag werd in de tweede ronde ook een positieve geluidsstudie toegevoegd.
Bezwaren en adviezen
Er werden 85 bezwaren ingediend in de tweede ronde, vooral inzake verkeersstromen, bijkomende vrachtwagentrafiek en het verdwijnen van natuurgebied. De Provincie heeft begrip voor de bezwaren, maar de exploitatie ligt op honderden meters afstand van woningen en ligt in de nabijheid van de A11-snelweg. De meeste adviezen waren (voorwaardelijk) gunstig, zoals die van Agentschap Wegen en Verkeer, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, de Maatschappij van de Brugse Zeehaven en de Vlaamse Milieumaatschappij. Stad Brugge gaf een ongunstig advies. Departement Omgeving gaf geen advies. De voorwaarden die door Agentschap Natuur en Bos werden opgelegd in hun voorwaardelijk gunstig advies werden ook opgelegd in de vergunning.
Raad van Vergunningsbetwistingen
Schepen voor ruimtelijke ordening Franky Demon wil nu naar de Raad van Vergunningsbetwistingen trekken en hoopt zo de beslissing van de provincie alsnog te kunnen vernietigen. "De locatie waarop de vestiging momenteel zou komen is omwille van de bijhorende hinder voor omwonenden niet aanvaardbaar. Ik wil samen met de betrokkenen bekijken welke alternatieve sites in de achterhaven mogelijk zijn om zich te vestigen en die geen hinder meebrengen voor de inwoners van de polderdorpen. De nieuwe vestiging van het afvalverwerkend bedrijf komt op 700m van Dudzele. Er zal bouw- en sloopafval opgeslaan en omgezet worden naar bouw-en grondstoffen. Dat zal toenemende geluidshinder veroorzaken voor de inwoners van de vlakbij gelegen woonkern van Dudzele. Bovendien zal ook het vrachtverkeer enorm toenemen. Gemiddeld gaat het volgens de firma om 143 vrachtwagens per dag, dat zijn er 13 per uur die aan- en afrijden. Maar op piekmomenten zal er meer vrachtverkeer zijn nabij ons rustige polderdorp. Dit extra verkeer, stofhinder, andere uitstoten en lawaai zal voor onaanvaardbare hinder zorgen. Maar Top Mix zal niet enkel hinder veroorzaken voor de inwoners van Dudzele, ook voor de omliggende natuurgebieden en beschermde habitats zal dit aanzienlijke gevolgen hebben. “Dit gebied is tot op heden ook een buffer met de A11 ten voordele van de Dudzeelse Polder”
Lees ook: Stad geeft negatief advies voor nieuwe vestiging van Top-Mix in de achterhaven van Zeebrugge
Meer info: www.west-vlaanderen.be/over-west-vlaanderen/bestuur-en-beleid/deputatie/verslagen-zittingen-deputatie
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.