Langdurige operatie
Voor de stad Brugge betekent dit het sluitstuk van een langdurige operatie van de Vlaamse Overheid om alle kruispunten op de N31 in de doortocht van Brugge ongelijkgronds aan te leggen, zowel in het kader van de omvorming van de N31 tot primaire weg (N31: verbindingsweg tussen de haven van Zeebrugge en de autosnelwegen E40 en E403) als in het kader van het wegwerken van alle zwarte kruispunten in Vlaanderen.
Huidige toestand
In de bestaande toestand wordt het kruispunt met verkeerslichten geregeld. Het vormt momenteel een knelpunt wat betreft verkeersveiligheid en verkeersdoorstroming. Het kruispunt zelf is gelegen in een algemeen open gebied met gronden die, ten westen van de middenberm Expresweg, momenteel gebruikt worden als graasgebieden en teelgronden. De gronden gelegen ten Oosten van de middenberm Expresweg maken deel uit van het bedrijventerrein Waggelwater. Ten Noorden van het kruispunt loopt het kanaal Oostende-Brugge.
Ontwerp
Het voorliggend ontwerp wil het bestaand gelijkvloers kruispunt vervangen door een ongelijkvloerse verkeerswisselaar, dit door middel van het aanleggen van taluds met aansluitend het bouwen van een autobrug (fly-over) alsook een verkeerstunnel. De vormgeving en inplanting is hierbij het resultaat van voorafgaandelijk uitgebreid ontwerpend onderzoek, dit in samenspraak met onder andere de Vlaamse Bouwmeester. Men voorziet hierbij een geoptimaliseerde verkeerswisselaar, waarbij men een zo efficiënt mogelijk ruimtegebruik hanteert zonder de verkeersveiligheid in het gedrang te brengen. Het voorgestelde concept beantwoordt volledig aan het inhoudelijk voorafgaandelijk proces dat gevoerd werd in het kader van de zwarte punten-procedure, nl opmaak start- en projectnota en conformverklaring door de Provinciale Auditcommissie. De gekozen vormgeving van zowel de autobrug als de verkeerstunnel stemt hierbij overeen/ refereert naar de vormgeving van de reeds eerder recent uitgevoerde kunstwerken langs de N31. Dit gegeven zorgt voor een herkenningspunt van de toekomstige constructies (zowel in functie als in uitzicht).
Uitzicht
De voor de autobrug noodzakelijke brugpijlers (in de midden- en zijbermen van de N31) en landhoofden worden hierbij zo gepositioneerd om een zo groot mogelijk open zicht op het achterliggend landschap te vrijwaren. De voorziene taluds worden glooiend opgehoogd naar het nodige niveau van de op- en afritten en vormen zodoende een kenmerkend landschapselement. Het ontstane binnengebied zal worden ingericht als groenzone met bijkomende waterbekkens, nodig voor de opvang van het hemelwater.
De inrichting van de binnenterreinen is tevens ontworpen rekening houdend met de omliggende landschappen.De westkant van de N31 wordt namelijk gedomineerd door het polderlandschap. De Oostzijde van de N31 wordt gekenmerkt door de bestaande bebouwing en infrastructuur van het bedrijventerrein “Waggelwater”. Dit gegeven vinden we terug in de voorziene terreinrichting. Zo worden de binnenterreinen langs de westkant van de N31 ingericht met waterbekkens die de vorm aannemen van langwerpige grachten en wordt er een aanplant van bomen in rij voorzien, beide kenmerkende landschapselementen refererend naar het achterliggend polderlandschap. De terreinen aan de oostzijde van de N31 verkrijgen met het voorziene waterbekken, de keermuur met schanskorven (gevuld met keien) eerder een parkkarakter.
Erik Clyncke Eigen berichtgeving.