Afvalinbreuken
Burgemeester Dirk De fauw: “Bij het grootste deel van de inbreuken gaat het om afvalinbreuken (740 vaststellingen). In 2022 waren dit er nog 452. Er is dus sprake van een stijging van 64% ten opzichte van vorig jaar. Al enkele jaren stijgen de afvalinbreuken en dat was in 2023 niet anders. Deze worden onderverdeeld in enkele subcategorieën met daarin twee uitschieters, namelijk de inbreuken op de afvalkalender met 349 gevallen. Het gaat onder meer om het foutief aanbieden van huishoudelijk afval. Daarnaast waren er 344 gevallen van sluikstorten op openbare plaatsen (onder andere zwerfvuil zoals sigarettenpeuken).”
Andere inbreken
De tweede grootste categorie is wildplassen met 124 vaststellingen. Dat is exact evenveel als in 2022. De top drie kan afgesloten worden met de inbreuken op het conformiteitsattest (51). De ‘Verordening op het verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen’ werd in de gemeenteraadszitting van 24 april 2023 goedgekeurd met als bedoeling te kunnen optreden als een conformiteitsattest (*) ontbreekt. Dit attest is sinds kort verplicht bij het verhuren of ter beschikking stellen van een woning. Daarna volgen de inbreuken op ‘Nachtlawaai’ en ‘Horecaterrassen menuborden’, goed voor elk 40 vaststellingen.
(*) Een conformiteitsattest is een document waaruit blijkt dat een huurwoning aan alle kwaliteitsnormen voldoet (op het gebied van veiligheid, gezondheid, woonkwaliteit en woonbezetting) en is een middel om aan te tonen aan potentiële huurders dat een woning geschikt is (bewoonbaar) of niet (onbewoonbaar). Hoe meer huurwoningen over een gunstig conformiteitsattest beschikken, hoe meer gezinnen er in een gezonde en veilige woning kunnen wonen.
Sensibilisering
“Daarnaast wordt er ook hard gewerkt aan een preventief beleid, dat vaak geïnspireerd wordt door de GAS-vaststellingen. Met 291 inbreuken voor het foutief weggooien van sigarettenpeuken, zien we in dat er nog wat werk aan de winkel is. Met de campagne ‘Geen peuken op de grond’ zetten we extra in op sensibilisering. De campagne was gericht op rokers die de gewoonte hadden om hun sigarettenpeuken zonder nadenken weg te gooien. Die peuken geraken vast tussen de straattegels en belanden via de riolen in de natuur. De vernieuwde openbare afvalmanden zijn perfect uitgerust voor het deponeren van sigarettenpeuken en er is dus geen excuus meer om die zomaar op de grond te gooien. “Door preventief, bemiddelend en waar nodig toch repressief op te treden, kan overlast en de gevolgen ervan snel en doeltreffend aangepakt worden”, aldus burgemeester Dirk De fauw.
Meer info: www.brugge.be/gemeentelijke-administratieve-sancties
Erik Clyncke Eigen Berichtgeving.