Gratis Cartoonfestival in Knokke-Heist van 13/07 tem 14/09
Humane genetica is een bijna alledaags onderwerp geworden, of het nu gaat over de kleur van de ogen van de nieuwe baby, de preventieve borstamputatie van Angelina Jolie of de sleutel tot het vinden van de dader in een misdaadserie. En ook cartoons zijn een deel van ons dagelijks leven, als illustratie in magazines of kranten.
‘Negen cartoonisten - Lectrr, Zaza, Eva Mouton, Steve Michiels, Erwin Van Mol, Pieter De Poortere, Joris Snaet, Reinhart Croon en O Sekoer - werden gevraagd om rond het thema van de genetica aan de slag te gaan. Bezoekers ontdekken doorheen zes verschillende themakamers dat ons DNA eigenlijk een genetisch paspoort is. We dragen allemaal een chromosomenbibliotheek mee die ons mens-zijn bepaalt en die geheimen bevat die we misschien niet per se willen of hoeven te ontrafelen’, legt Christophe Floré, curator van het Cartoonfestival, uit.
Naast de thematentoonstelling zijn de geselecteerde cartoons van de Gouden Hoed en Press Cartoon Europe & Belgium, samen goed voor een bonte verzameling van ongeveer 400 cartoons, eveneens te bezichtigen in het strandpaviljoen.
De Gennies: een parcours op kindermaat
Kinderen kunnen tijdens het cartoonfestival heel wat plezier beleven met De Gennies, een educatief alternatief op kindermaat om genen en hun werking aan kinderen uit te leggen. Dit opmerkelijk volkje staat afgebeeld op 52 verschillende speelkaarten en zit volledig in het tentoonstellingsparcours verwerkt. Kinderen kunnen op zoek gaan naar de Gennies en ze verzamelen in de cartoontent of bij de lokale handelaars in Knokke-Heist.
Samenwerking met KU Leuven
Voor deze 53ste editie sloegen het Cartoonfestival en de KU Leuven de handen in elkaar voor de uitwerking van het wetenschappelijke thema, de humane genetica.
Op het eerste zicht heeft het Cartoonfestival weinig te maken met de kernwerking van een universiteit maar eigenlijk is het niet meer dan evident dat de KU Leuven haar schouders onder dit initiatief zet. Cartoons en wetenschap delen immers met elkaar dat ze onthullen, dat ze dwingen tot een nieuwe blik en laten nadenken over een bepaald thema. De cartoons over humane genetica die hier worden tentoongesteld werken. Ze zijn, helder, diepzinnig en zijn begrijpelijk voor iedereen.’, aldus Rik Torfs, rector van de KU Leuven.
Er werden vooraf een aantal brainstormsessies gehouden tussen onderzoekers en cartoonisten. Het gemeenschappelijk doel was het vinden van een manier om dit wetenschappelijk en maatschappelijk relevant onderwerp toegankelijk te maken voor een breed publiek.’, vertelt Pascal Borry, professor aan de KU Leuven en coauteur van het boek Iedereen GENiaal. ‘De KU Leuven zorgt daarnaast ook voor enkele extra activiteiten zoals een Kinderuniversiteit, een Zomerlezing en een Dag van de Essentie van de Genetica.’
‘Humane genetica is niet louter het speelterrein van academici, maar heeft integendeel juist ALLES te maken met IEDEREEN. We hebben allemaal DNA, genen, chromosomen, een genoom... Sterker: het zijn onze genen die bepalen hoe we er uitzien, hoe we ons gedragen en welke gezondheidsrisico’s we lopen. Nu er een ‘genoomrevolutie’ voor de deur staat, is het belangrijk dat mensen begrijpen wat de genen hen wel of niet vertellen kunnen.’, zegt Gert Matthijs, professor aan de KU Leuven en coauteur van het boek Iedereen GENiaal.
Het boek – Iedereen GENiaal
Pascal Borry en Gert Matthijs, de auteurs van Iedereen GENiaal, leggen in gewone mensentaal uit wat humane genetica betekent, met voorbeelden en anekdotes uit het dagelijkse leven. Wat als uit een standaard genenonderzoek blijkt dat je biologische vader iemand anders is dan je dacht? Kunnen we echt alle genetische defecten opsporen? Moeten we het genoom van elke baby bij de geboorte onder de loep nemen? Moeten we ons binnenkort beveiligen tegen DNA-diefstal? In welke mate wegen privacybelangen van de patiënt af tegen belangen van onderzoekers? Is aanleg voor criminaliteit erfelijk? Word ik met de goede genen een topsporter? Zullen we elk koppel testen op elk mogelijk erfelijk risico voor hun kinderen? Negen bekende Vlaamse cartoonisten kruiden dit boek met hun eigenzinnige blik op deze cruciale thema’s en hete hangijzers. Met spitse tekeningen en verrassende observaties slagen zij erin een complex thema als genetica te verhelderen.
Het boek zal in première beschikbaar zijn aan een voordeeltarief tijdens het Cartoonfestival. Vanaf 3 september zal het boek eveneens beschikbaar zijn in de boekhandel: ‘Iedereen GENiaal’, BLLOAN, 220 pagina’s, €29,99.
Cartoonfestival praktisch
Datum: van 13 juli tot 14 september 2014
Openingsuren: alle dagen van 10u tot 19u en tot 22u tijdens het Vuurwerkfestival (19, 21, 23, 25 en 27 augustus)
Plaats: strandpaviljoen tegenover het casino van Knokke-Heist
Zeedijk-Albertstrand 509, 8300 Knokke-Heist
Toegang: gratis
Overige: bijschriften en teksten in vier talen
Website: www.cartoonfestival.be
Erik Clyncke op locatie.