Doelstellingen
Met een belangrijke studie- of beroepskeuze in het vooruitzicht zitten heel wat jongeren met belangrijke vragen: wat verwachten bedrijven van afgestudeerden; welke vaardigheden zijn noodzakelijk om in een bedrijf succesvol mee te draaien en wat betekent ondernemerschap en ondernemer zijn nu precies? Niets zo spannend als al deze vragen rechtstreeks aan enthousiaste ondernemers en bedrijfsleiders zelf te stellen! Dit om het wederzijds begrip tussen werkgevers en toekomstige werknemers te vergroten en een positieve beeldvorming over ondernemerschap bij jongeren te creëren. Daarnaast wil Vlajo met dit initiatief ondernemende jongeren warm maken om een eigen onderneming op te starten. Tijdens editie 2014 verzorgden maar liefst 250 ondernemers meer dan 450 gastlessen over ondernemend gedrag op Vlaamse secundaire en hogescholen.
Xavier voor de klas
Twee lesuren bracht Xavier het verhaal over de Huisbrouwerij De Halve Maan. Opvallend was dat Xavier heel open was naar de leerlingen toe. Zo vertelde hij dat de vorige generatie, zijn grootouders het eigenlijk voor bekeken hielden in de jaren tachtig. " Als
kind droomde ik ervan om de familie traditie verder te zetten. Ik kon niet goed begrijpen dat mijn grootouders het voor bekeken hielden. s"Nachts droomde ik ervan, dagelijks smeedde ik plannen die ik ook noteerde. Daardoor studeerde ik voor handelsingenieur aan de Universiteit van Antwerpen. Eenmaal afgestudeerd bracht ik mijn jarenlange droom en plannen tot werkelijkheid. Maar dat verliep niet van een leien dakje. Het enig die nog over was was het gebouw, die in familie bezit was. De familie overtuigen dat er wel nog een toekomst zat in de brouwerij was niet gemakkelijk. Daarom dat jullie goed moeten onthouden dat een Business Plan van cruciaal belang is. Dit klink misschien allemaal schools, maar ik kan jullie alleen maar zeggen dat het plan zeer belangrijk is. Niet alleen om dat het wettelijk moet voor een firma te beginnen, maar ook in de toekomst, om aan te tonen dat je wel degelijk bezig bent met je zaak. Ik moest niet alleen mijn familie en de bank overtuigen, ik moest vooral aantonen dat het in de toekomst rendabel zou zijn. En dat doe ik nog dagelijks, voor vandaag maar ook voor de toekomst. Als ik uiteindelijk na veel zweten iedereen had overtuigd van mijn plannen moest ik zo vlug mogelijk een product op de markt brengen, want de Straffe Hendrik was intussen verkocht. Zo ontwikkelde ik in 6 maanden de Brugse zot, je moet weten, er kwam geen geld binnen en een product ontwikkelen kost juist veel geld, benadrukte Xavier. "Ondertussen weten we allemaal welk een succes verhaal de Brugse Zot werd. In 2006 sleepte de Brugse Zot heel wat nationale en internationale nominaties in de wacht. Vanaf dan was het succes verhaal gestart. "In 2008 kocht ik de Straffe Hendrik terug", verteld Xavier trots aan de leerlingen. Het is en blijft een deel van het familie patrimonium en dat wilde ik kost wat kost terug produceren". Xavier behoede ook de klas voor een snelle groei van een product. " Je moet zorgen dat je kan volgen en het product op tijd kan leveren. want klanten laten je vlug vallen bij falen en hebben andere producten genoeg die wel continu kunnen leveren". Tot slot vertelde Xavier dat we in tijden leven waar een wederzijds respect met de werknemers van groot belang is. "Ook binnen een organisatie of bedrijf kan je ondernemend zijn en dat is van heel groot belang. Zulke mensen zijn zeer schaars en dan ook goud waard en van grote waarde binnen je bedrijf".
© Erik Clyncke Op Locatie.